Rik Grashoff levert bijdrage aan landbouwdiscussie, Maartensdijk - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 2 juli 2020
kalender

Rik Grashoff levert bijdrage aan landbouwdiscussie, Maartensdijk

kaart nederlandMaartensdijk
datum 21 mei 2016 14:30
plaats Maartensdijk
aanwezigen H.J. (Rik) Grashoff i e.a.
organisatie GroenLinks (GL) i

Slow Food Utrecht in gesprek over Europees landbouwbeleid en het effect ervan op de bedrijfsvoering van kleinschalige producenten en de bevordering van biodiversiteit. Belangrijke doelstellingen van Slow Food wereldwijd zijn de bevordering van biodiversiteit en de ondersteuning van kleinschalige ondernemers.

Programma

14.30 uur Welkom met koffie en thee

15.00 uur Djûke van der Maat van boerderij Nieuw Slagmaat (zie ook www.nieuwslagmaat.nl), agrarisch ondernemer en in 2014 de winnaar van European Innovation Prize for Women Farmers.

Nieuw Slagmaat is een fruitteeltbedrijf met op kleine schaal ook veeteelt.

Djûke vertelt over haar ervaringen met het Europese landbouwbeleid binnen haar bedrijf. Wat betekenen deze voor de bedrijfsvoering, welke keuzes worden beïnvloed en welke voor- en nadelen heeft zij er van?

15.45 uur Rik Grashof, Tweede Kamerlid voor Groenlinks met o.a. natuur en landbouw in zijn portefeuille. Rik zal kort ingaan op de achterliggende gedachten van het Europees landbouwbeleid. Hoe komt het tot stand en de beoogde effecten ervan. Daarbij komen vragen aan de orde als: worden kleinschalige ondernemers en de biodiversiteit voldoende ondersteund door dit landbouwbeleid? Zo ja, op welke manier? In welke mate worden kleinschalige ondernemers betrokken bij het tot stand komen van het beleid. Rik zal tevens een reactie geven op het praktijkverhaal van Djûke.

16.30 uur korte pauze

16.45 uur In gesprek (met het publiek)

In hoeverre stimuleert het landbouwbeleid kleinschaligheid en biodiversiteit?

In hoeverre kunnen we als Slow Food invloed uitoefenen op het Europese Landbouwbeleid. Voorbeeld is dat de Youth Food Movement met jonge boeren een ‘nieuwe Mansholtbrief: a letter to the world’ aan het opstellen is, die aangeboden gaat worden tijdens het Nederland voorzitterschap van de EU.

17.30 uur afsluiting met een drankje


1.

GroenLinks (GL)

GroenLinks is een progressieve partij, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Voorzitter van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks i is sinds 12 mei 2015 Jesse Klaver i. Partijvoorzitter is Katinka Eikelenboom.

De partij werd opgericht op 24 november 1990 als fusie van de Communistische Partij van Nederland i (CPN), de Evangelische Volkspartij i (EVP), de Politieke Partij Radikalen i (PPR) en de Pacifistisch-Socialistische Partij i (PSP).

2.

Meer over...