Van der Laan, biografie van een burgemeester, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 4 juli 2020
kalender

Van der Laan, biografie van een burgemeester, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 22 mei 2016 14:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen A. (Ahmed) Aboutaleb i, E.E. (Eberhard) van der Laan i, J.M. (Jan) Paternotte i e.a.
organisatie De Balie i

Burgemeester Eberhard van der Laan werd onlangs voorgedragen voor een herbenoeming en uit onderzoek blijkt dat hij een 7,7 scoort onder de bevolking van Amsterdam. Maar wie is Van der Laan nou eigenlijk echt? In Van der Laan, biografie van een burgemeester beschrijft Kemal Rijken de man achter de burgemeester. In De Balie zal het boek worden gepresenteerd en komt het leven van de hoofdpersoon aan bod middels voordrachten, interviews en optredens.

Gasten zijn onder meer: Ahmed Aboutaleb (o.v.), Bernard Welten, Geert Mak, Richard Korver, Jan Paternotte, Remine Alberts, Ferry Houterman en Frank van Dalen. Ook zal er een andere hoge gast aanwezig zijn. Het programma duurt 1,5 uur en na afloop is er een signeersessie met een borrel.

Over Van der Laan, biografie van een burgemeester

Als burgervader van de hoofdstad is Eberhard van der Laan bekend en geliefd in heel Nederland. In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft hij echter totaal niet het imago van een typische PvdA-burgemeester. Hij stelt zich vooral op als een pragmatisch bestuurder, met een focus op 'law & order'. Wie is deze man, die omarmd wordt door zowel links als rechts? In de biografie schetst journalist Kemal Rijken Van der Laans jeugd in het gereformeerde Rijnsburg, met ouders die in het verzet zaten, en waar iedereen hem kent als de zoon van de dokter. Na zijn studie rechten in Amsterdam wordt hij politiek assistent van de illustere wethouder Jan Schaefer, komt hij in de gemeenteraad en begint hij een succesvolle advocatenpraktijk. Het burgemeesterschap wordt van binnenuit beschreven: Van der Laans reputatie binnen de Stopera, de relatief soepele start na zijn periode als minister en zijn omgang met recente dossiers als de troonswisseling of de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M. Rijken legt bloot hoe Van der Laans carrière hem heeft gevormd en heeft voorbereid op zijn huidige functie, die hem op het lijf geschreven lijkt.


Inhoudsopgave

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...