Schriftelijke vragen over Europese privacy-regels voor biomedisch onderzoek

Met dank overgenomen van L.A. (Leendert) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 28 april 2016, 2:43.

Vragen van het lid De Lange (VVD) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het bericht Europese privacy-regels zijn nekslag voor biomedisch onderzoek (ingezonden 28 april 2016)

  • 1) 
    Heeft u kennisgenomen van de berichten ‘Europese privacy-regels zijn nekslag voor biomedisch onderzoek’ en ‘Duiken in het datameer’?[1][2]
  • 2) 
    Wat is uw reactie op deze artikelen?
  • 3) 
    Wat zijn de consequenties voor het Nederlandse biomedische onderzoek nu de Europese Commissie de regels rond informatiedeling en privacy heeft verscherpt?
  • 4) 
    Deelt u de mening dat het aanscherpen van de regels rond informatiedeling en privacy nadelig is voor academische biomedische onderzoeken? Op welke wijze heeft dit betekenis voor de ambitie van Nederland om naast het traditionele onderzoek ook leidend te zijn op het gebied van klinisch onderzoek bij vrouwen en patiënten met meerdere aandoeningen?
  • 5) 
    Wat is uw reactie op de stelling dat ondanks dat de gebruikte gegevens niet te herleiden zijn tot de individuele patiënt, de patiënt toch iedere keer expliciete en specifieke toestemming moet geven voor het gebruik van deze gegevens?
  • 6) 
    Welke invloed heeft het elke keer opnieuw vragen van toestemming aan de patiënt, rondom data maar ook bijvoorbeeld voor het gebruik van weefselmateriaal, op het aantal onderzoeken dat plaats zal vinden en daarmee het vergaren van nieuwe kennis en het beter afstemmen van de behandeling op de individuele patiënt?
  • 7) 
    Onderschrijft u het belang van het gebruik van ‘big data’ zoals volgt uit de toekomstagenda van de Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU)?
  • 8) 
    Is er in de nieuwe Europese regels ruimte voor uitzonderingsclausules van biomedisch onderzoek? Zo ja, welke ruimte zal dit zijn en hoe zal dit worden vormgegeven? Zo nee, welke mogelijkheden ziet u om alsnog een uitzondering te maken voor het biomedisch wetenschappelijk onderzoek?
  • 9) 
    Op welke wijze gaat u binnen het Nederlands Europees voorzitterschap bij de Europese Commissie zorgdragen dat er uitzonderingsclausules komen voor Nederlandse biomedische onderzoeken? Bent u bereid om over de resultaten de Kamer te informeren?

[1] https://www.skipr.nl/actueel/id26286-europese-privacy-regels-zijn-nekslag-voor-biomedisch-onderzoek.html

[2] ‘Duiken in het datameer’, Skipr magazine 05.