Europa moet krachten bundelen voor bescherming Noordpool

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 27 april 2016.

D66 is zeer tevreden over de vandaag gepresenteerde Europese strategie voor het Noordpoolgebied. De Europese Commissie en de Europese Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken, Federica Mogherini, pleiten voor een visserijmoratorium en het aanmerken van de Noordpool als beschermd gebied.

“De Noordpool is een van de laatste wildernissen op aarde, van een ongekende schoonheid, maar ook uitermate kwetsbaar. We moeten het maximale doen het Arctisch gebied te beschermen. D66 pleit al langer voor het internationaal beschermen van het Noordpoolgebied, het is goed dat de Commissie deze stap nu zet. Boren naar olie in onze ijszeeën is te risicovol”, aldus D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy.

Olieboringen

Voor de Zuidpool bestaat al een Antarctisch verdrag dat winning van grondstoffen verbiedt en waarin is afgesproken dat het reservaat onaangetast moet blijven. D66 wil dat er gelijksoortige afspraken komen voor de Noordpool. “Met de mogelijk onomkeerbare gevolgen voor natuur en milieu moeten we de Noordpoololie laten zitten waar deze zit. D66 steunt de Commissie in het nemen van een internationale koploperspositie”, aldus Gerbrandy.

Visverbod

Een andere belangrijk voorstel dat de Commissie doet is het steunen van een visserijmoratorium in de internationale wateren. Onder andere Amerika, Rusland, Denemarken en Canada zijn hier voorstander van. Gerbrandy: “Het is goed om nu als gehele EU het visserijmoratorium te steunen, gezien de grootte van de Europese visserijvloot. De Arctische zeeën zijn kraamkamers voor de wereld, dus zolang niet volledig duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de natuur, wil D66 niet dat er gevist wordt in dit gebied.”

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken en het Europees Parlement zullen op basis van het voorstel een officiële positie over het Noordpoolgebied innemen.