GroenLinks Energieconferentie, Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 11 juni 2016
plaats Utrecht
locatie Cervantes, Domplein 3 Toon locatie
aanwezigen T.E.M. (Titia) van Leeuwen i, A. (Bram) van Ojik i, A.J.W. (Wijnand) Duyvendak i, B. (Bas) Eickhout i, L. (Liesbeth) van Tongeren i, S.P. (Simon) Otjes i, B.A.W. (Bart) Snels i e.a.
organisatie Bureau de Helling

Het Milieunetwerk van GroenLinks organiseert in samenwerking met de werkgroep Exact een GroenLinks Energieconferentie op zaterdag 11 juni.

Plaats: Cervantes op het Domplein 3 te Utrecht. 13 -17 uur met afsluitende borrel.

Deel 1: plenair:

Opening met intro over de context van de energietransitie en over activiteiten GL in dat kader.

Spreker 1: Europarlementariër Bas Eickhout: over de Parijse klimaatafspraken, gesteld in het mondiale, Europese en landelijke en regionale kader. Over de urgentie, de doorwerking van het klimaatakkoord op Europese en landelijke doelen en maatregelen. Wat moet er mondiaal en Europees gebeuren en hoe moet dat doorwerken in Nederland.

Spreker 2: Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren over wat gebeurt in het Nederlandse parlement en over de GroenLinkse activiteiten in Nederland. Landelijk en regionaal/lokaal. Over het energieakkoord en de versterking en het vervolg ervan. Over wat er in Nederland moet gebeuren.

Vervolgens een intermezzo met Amelie Veenstra, die namens de werkgroep Exact een paar essenties neerzet uit een recent opgestelde energienotitie van de werkgroep.

Deel 2: deelsessies:

De deelsessies duren 5 kwartier en leveren elk drie punten op voor de plenaire slotsessie, te weten twee punten die sowieso in het verkiezingsprogramma terecht moeten komen en één dilemma:

  • Energiebesparing en energieke burger. Dit in vervolg op in januari en op 19 mei gehouden resp. te houden discussiebijeenkomsten, Deze discussie zal op de deelsessie Energiebesparing op 11 juni tot een aantal concrete voorstellen en discussiepunten leiden die daar besproken worden. De discussie aangewakkerd door enkele specifiek deskundigen.
  • Warmte en gas; centraal versus decentraal. Dit in vervolg op de in februari samen met GroenLinks-Zuid-Holland georganiseerde discussiebijeenkomst in Rotterdam. Ook hier zullen op 11 juni voorstellen uit moeten worden gedestilleerd. De discussie wordt aangewakkerd door Jan van der Meer en Michiel Post.
  • Fiscale vergroening ook echt vergroenend laten werken. Najaar 2015 was hierover een milieunetwerk bijeenkomst. Dit leidde tot het oprichten van een denktank. De resultaten daarvan kunnen vervolgens op 11 juni verder uitgewerkt tot voorstellen. De discussie wordt aangewakkerd door Remko ter Weijden en Martijn Blom.
  • Duurzame werkgelegenheid in de duurzame energie en energiebesparing. Dit onderwerp wordt apart opgepakt en voorbereid. Omdat het ook zeer relevant is voor ons programma. De discussie wordt aangewakkerd door Alexander de Roo en Marc Dijk.

Leden van de huidige verkiezingsprogrammacommissie zullen op de dag aanwezig zijn en aan de deelsessies deelnemen.

Deel 3: plenaire conclusies:

Eerste kamerlid Marijke Vos zal de discussie begeleiden, waarbij per deelsessie drie aanbevelingen gepresenteerd worden voor energie/klimaat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Het gaat dan om twee punten die echt opgenomen moeten worden en een dilemma. Gevolgd door reacties van Bas Eickhout en Liesbeth van Tongeren en Jasper Blom (lid programmacommissie GL en directeur de Helling), discussie met de zaal en aanbieding van de conclusies aan de programmacommissie.

Deel 4: napraten met borrel

Graag opgeven via t.vanleeuwen@inter.nl.net en daarbij graag ook al aangeven naar welke deelsessie je wilt.

Zie ook https://milieunetwerk.groenlinks.nl/nieuws/energieconferentie

Spreker(s):

  • Bas Eickhout
  • Liesbeth van Tongeren

Datum:

za 11 jun 2016

Tijd:

13:00

Locatie:

Cervantes, Domplein 3 Utrecht

Bekijk op de kaart

Aanmelden:

Paul Basset, Bureau de Helling, Tim Pfefferle, Bram van Ojik, Liesbeth van Tongeren, Edwin Kuipers, Emissions Deliver, Bas Eickhout, Bart Snels, Can Negative, Titia van Leeuwen, Global Climate


1.

Meer over...