Gemeenten gebruiken Toeristenbelasting als Stopverf

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op maandag 18 april 2016.

Erik Ziengs vindt dat de Toeristenbelasting teveel als stopverf voor de Gemeentebegroting wordt gebruikt: “Stijging van Toeristenbelasting is aan de orde van de dag. Daarbij worden de inkomsten te vaak gebruikt om gaten in de begroting te dichten. Niet om in te zetten voor de Gastvrijheidseconomie. Een sector waar we heel trots op moeten zijn en die we beter moeten koesteren en stimuleren.”

Erik Ziengs maakte Minister Henk Kamp hierop attent tijdens het Algemeen Overleg Gastvrijheidseconomie. Hij verzocht de Minister met klem hierover een signaal af te geven aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG): “De Minister zou jaarlijks een aantal trofeeën uit moeten reiken. In de vorm van een pispot, in de kleuren goud, zilver en brons. Zo kunnen gemeenten die misbruik maken van dit belastingsysteem aan de kaak worden gesteld.

Vlak voor het Algemeen Overleg kreeg Erik Ziengs een petitie aangeboden van een delegatie van Recron Recreatieondernemers. Zij woonden het Algemeen Overleg Gastvrijheidseconomie bij. De Recron wil, dat tijdens de komende Tweede Kamer-verkiezingen de gastvrijheidseconomie hoger op de politieke agenda komt te staan.

Dan hebben ze aan Erik Ziengs een goeie: “De Gastvrijheidseconomie is een van de belangrijkste pijlers van onze economie. Met een jaarlijkse omzet van bijna € 70 miljard (!) en meer 600.000 banen. De sector draagt substantieel bij aan onze welvaart. Daarom heeft het Ministerie van Economische Zaken het Actieplan ‘Maatwerkaanpak Gastvrijheidseconomie’ in het leven geroepen. Aan mij de taak om te controleren of dat Actieplan ook goed wordt uitgevoerd.”