House of Cards in de Polder, Groningen

Groningen, Martini Toren
wikimedia/Ra-smit
datum 10 mei 2016 20:00 - 22:00
plaats Groningen
locatie Café de Wolthoorn, Turftorenstraat 6 Toon locatie
organisatie Jonge Democraten (JD) i

Vriendjespolitiek van politici en bestuurders roept al jaren de woede op van de burger. Camiel Eurlings, eerst minister van Verkeer en Waterstaat, meteen daarna directeur van KLM. Bart de Liefde, houdt in Tweede-Kamer een pleidooi voor Uber en wordt vervolgens lobbyist voor datzelfde bedrijf. Dit zijn slechts twee voorbeelden van het schimmige nepotisme in de bestuurlijke wereld, het onderling baantjes uitdelen; voor wat hoort wat.

Hoe kunnen we onze democratische waarden weer op de eerste plaats laten staan, in de plaats de oligarchische netwerken die nu de beslissingen achter de schermen lijken te nemen? Het schaadt niet alleen onze representatieve democratie, maar werkt ook het alsmaar toenemende wantrouwen in de politiek in de hand, met als gevolg weer ruimte voor populisme.

Jan Drentje (RuG, Stichting Thorbecke) zal ons vanuit zijn vakgebied als staatsrechtkenner en Thorbeckespecialist veel kunnen vertellen over de geschiedenis van de oligarchische besluitvorming aan de hand van Thorbecke en zal ook ingaan op de vraag hoe we deze dynamiek kunnen doorbreken.


1.

Jonge Democraten (JD)

Deze politieke jongerenorganisatie is verbonden aan D66 i en heeft als doel bij te dragen aan de individuele ontplooiing van alle mensen. De JD is opgericht in 1984 en bestaat uit jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud. Met ongeveer 3500 leden is JD één van de grotere politieke jongerenorganisaties in Nederland. De JD heeft tien lokale afdelingen in het land.

2.

Meer over...