Jan Terlouw en Klaas van Egmond, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zondag 9 augustus 2020
kalender

Jan Terlouw en Klaas van Egmond, Amsterdam

datum 25 mei 2016 19:30
plaats Amsterdam
locatie Pakhuis De Zwijger Toon locatie
zaal studio
aanwezigen J.C. (Jan) Terlouw i, M. (Mirjam) de Rijk i e.a.
organisatie Pakhuis De Zwijger

De een houdt zich al meer dan veertig jaar met milieu en duurzaamheid bezig, de ander combineert fictie en politiek. Vanavond gaat publicist Mirjam de Rijk in gesprek met hoogleraar Klaas van Egmond en D66-leider/kinderboekenschrijver Jan Terlouw over hoe zij hun leven lang de wereld een beetje beter probeerden te maken - en dat nog steeds doen.

Wie lang leeft, bulkt van de ervaring. Sommige mensen zou je alles willen vragen, over hun leven, over waarom ze de keuzes maakten die ze maakten, over hoe ze aankijken tegen de grote kwesties van nu: vluchtelingen, ongelijkheid, echte zeggenschap, klimaatverandering, samen-leven. Of juist over thema’s die minder op de agenda staan, maar misschien ten onrechte: seksualiteit, de rechtsstaat, de zorg. Vanavond zijn te gast, schrijver en voormalig politicus Jan Terlouw (1931) en hoogleraar Klaas van Egmond (1946).

Jan Terlouw

Hij schreef bijna twintig kinderboeken en was lang partijleider van D66: bij Jan Terlouw (1931) lopen fictie en werkelijkheid regelmatig in elkaar over. Van zijn boek ‘Oorlogswinter‘, toch al één van de best verkochte kinderboeken ooit, werden onlangs 250.000 extra exemplaren gedrukt, voor alle kinderen van groep 7 en 8. Op zijn 84ste hekelt hij regelmatig de macht die geld en markt de afgelopen decennia hebben gekregen. En trouwens, de politiek moet de grote energiebedrijven dwingen tot duurzaamheid, vindt hij.

Klaas van Egmond

Als er iemand is die de lange lijnen in het duurzaamheidsbeleid en het milieubeleid kan schetsen, is hij het: Klaas van Egmond (1946) houdt zich er al meer dan veertig jaar mee bezig. Eerst als onderzoeker en directeur van het RIVM (rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu), later als directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en de afgelopen zes jaar als hoogleraar. Hij legt verband tussen de klimaatcrisis en de financiële en sociale crisis en is steeds meer geïnteresseerd in de culturele kant van milieuproblemen. En hij speelt prachtig piano.


1.

Meer over...