Waarheen met de EU?, Amsterdam

datum 28 april 2016 19:30 - 21:30
plaats Amsterdam, Amsterdam
locatie De Brakke Grond Toon locatie
aanwezigen J.C. (Hans) van Baalen i, E.M.R. (Esther) de Lange i e.a.
organisatie Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) i

De Europese Unie kraakt in al haar voegen, en dat uitgerekend op het ogenblik dat Nederland het Voorzitterschap op zich neemt van de Raad van de Europese Unie. De Britten hebben een minder directieve Unie op het oog en dreigen nog altijd de club te verlaten. Het vrije verkeer van personen - iets waar u en ik gretig gebruik van maken om grote delen van Europa ongehinderd door te reizen - staat onder druk door een moeilijk te beheersen immigratiecrisis. Soms lijkt het alsof er fysiek en in de hoofden van de Europeanen een nieuw IJzeren Gordijn is neergedaald tussen de westelijke en de oostelijke deelstaten.

Vraagtekens alom. Waar gaat de EU naartoe?

Vlaamse en Nederlandse deskundigen debatteren over die existentiële vraag, onder leiding van Julie Bynens, de Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de EU in Brussel.

Het panel bestaat uit:

  • Hans van Baalen i (NL – Europees Parlementslid)
  • Esther de Lange i (NL – Europees Parlementslid)
  • Lucas de Man (VL – Theatermaker bij o.a. het Zuidelijk Toneel, stadskunstenaar ’s-Hertogenbosch en maker van http://insearchofeurope.eu/)
  • Bart Sturtewagen (VL – Opiniërend Hoofdredacteur De Standaard)
  • Karel Lannoo (VL – Directeur van het Centre for European Policy Studies)

Gratis toegang maar aanmelden via secretariaat@brakkegrond.nl, o.v.v. EU debat


1.

Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ)

Sinds 1945 bestaat er een Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ) dat onder meer via lezingen en debatten zo veel mogelijk mensen informatie wil geven over internationale aangelegenheden.

Het NGIZ werkt samen met andere organisaties op het gebied van internationale betrekkingen, stimuleert wetenschappelijk onderzoek door vestiging van (drie) bijzondere leerstoelen en looft een prijs uit voor universitair onderzoek naar internationale onderwerpen.

2.

Meer over...