Oost-Oekraïne verkeert in crisis

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op dinsdag 5 april 2016, 17:08.

Het gewapende conflict in Oekraïne woedt tot op de dag van vandaag voort. De strijd tussen de groeperingen die op zich oriënteren op de EU of juist op Rusland, kostte al aan meer 9000 mensen het leven en zorgde voor ruim 2 miljoen vluchtelingen. Het getouwtrek tussen het Westen en Rusland heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het uitbreken van het conflict in het oosten van het land.

Uit recent onderzoek van het Center for Social and Labour research blijkt bovendien dat de huidige regering zich veel repressiever opstelt ten aanzien van protesten onder de bevolking (over bijvoorbeeld sociaaleconomische kwesties of kritiek op de regering) dan in 2013, onder de vorige regering, het geval was. Met name pro-separatistische en federalistische protesten werden niet zelden hardhandig de kop in gedrukt.

Inmiddels dreigt er acute hongersnood in Oost-Oekraïne. Terwijl het conflict al twee jaar lang aan de gang is, heeft anderhalf miljoen mensen in Oost-Oekraïne honger, en hebben 300.000 mensen onmiddellijke voedingsondersteuning nodig. Het Wereldvoedselprogramma van de VN, dat de cijfers vandaag bekend maakte, doet daarom een appel op de strijdende partijen om volledige toegang tot het gebied te kunnen krijgen.

Het is van groot belang dat beide kampen zich houden aan de afspraken die gemaakt zijn in het Minsk II akkoord, en dat dit bloedige conflict niet verder uitmondt in een humanitaire crisis. Ik zal daar bij de minister bij de eerstvolgende gelegenheid op aandringen.