Presentatie Rob-advies 'De verbindende rol van het raadslid', Den Haag

Nieuwspoort
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 april 2016 10:00
plaats Den Haag
locatie Internationaal perscentrum Nieuwspoort i Toon locatie
zaal Wandelganger 1
aanwezigen J. (Jacques) Wallage i, R.H.A. (Ronald) Plasterk i e.a.
organisatie Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) i

De verbindende rol van het raadslid

Op donderdag 21 april presenteert de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) het advies 15,9 uur aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het krachtenveld rond de gemeente verandert ingrijpend. Er zijn meer spelers, andere verhoudingen, rijkstaken worden gedelegeerd, de relatie met autonome professionele organisaties moet opnieuw worden uitgevonden. Welke rol raadsleden daarin kunnen spelen is nog onvoldoende doordacht.

Veel maatschappelijke initiatieven vragen van de gekozen volksvertegenwoordigers een nieuwe plaatsbepaling. De rol van de lokale media verandert, sociale media creëren hun eigen werkelijkheid. Tegen de achtergrond van deze forse veranderingen dringt zich de conclusie eenvoudig op: er moet binnen de beschikbare tijd gekozen worden. Hoe meer bewust die keuze wordt gemaakt, des te beter dat zal lukken.

De gemeenteraad als volksvertegenwoordiging kan niet meer alleen leunen op de discussies binnen politieke partijen of op individuele contacten die raadsleden in hun gemeente hebben. De wereld van buiten naar binnen brengen, de raadszaal in, vraagt om een grondige verandering van de gegroeide cultuur.

U bent van harte uitgenodigd om bij de presentatie aanwezig te zijn.

Datum: donderdag 21 april

Aanvang: 10.00 uur

Plaats: Nieuwspoort, Wandelganger 1

Het programma ziet er als volgt uit:

09:30 uur: inloop

10:00 uur: presentatie advies door de voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur, Jacques Wallage

10:10 uur: reactie van minister Plasterk

10:25 uur: reactie van mevrouw Gehrke, voorzitter VNG-commissie voor raadsleden en griffiers

10:45 uur: afsluiting


1.

Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB)

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) is een onafhankelijk adviesorgaan van de regering en het parlement. De ROB adviseert over de inrichting en het functioneren van het openbaar bestuur. Extra aandacht gaat uit naar de beginselen van democratie en rechtsstaat. Zowel de ministeries als de Eerste en Tweede Kamer kunnen de ROB om advies vragen. Daarnaast adviseert de ROB over de financiële verhoudingen tussen Rijk, gemeenten en provincies.

2.

Meer over...