Conferentie over energie, innovatie en circulaire economie, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen

Gerben-Jan Gerbrandy spreekt en neemt deel aan de door de Staten-Generaal georganiseerde conferentie over energie, innovatie en circulaire economie.

Hiervoor zijn parlementariërs van de 28 EU-lidstaten en leden van het Europees Parlement uitgenodigd. De conferentie vindt plaats in het kader van de parlementaire dimensie van het Nederlandse EU-Voorzitterschap.

Centraal in de conferentie staat de vraag hoe een betaalbare overgang naar een schone, veilige en concurrerende energievoorziening in Europa te realiseren is. Een groot aantal nationale en internationale politici en deskundigen laten hun licht hierover schijnen en gaan ook in debat met de volksvertegenwoordigers, zowel in de plenaire vergadering als in deelsessies.

In de eerste plenaire ochtendsessie spreken onder leiding van het Eerste Kamerlid Esther-Mirjam Sent onder meer Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Energie), Europees Commissaris Karmenu Vella (Milieu) en minister Henk Kamp van Economische Zaken. Hierna vindt een plenaire discussie plaats. In het tweede plenaire ochtendgedeelte onder leiding van het Tweede Kamerlid Roos Vermeij spreken Fatih Birol, directeur van het Internationaal Energie Agentschap, Andrew Steer, Voorzitter van het World Resources Institute en DSM-topman Feike Sijbesma. Ook hierna volgt een discussie.

In het middagdeel vinden onder leiding van leden van leden van de Eerste en Tweede Kamer vier parallelle themasessies plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. De onderwerpen zijn: energy infrastructure and security of supply (energie infrastructuur en leveringszekerheid); energy conservation - energy saving cities (energiebesparende steden); renewable energy sources (duurzame energiebronnen) en circular economy (circulaire economie).

Het plenaire deel van de conferentie vindt plaats in de Ridderzaal en wordt om 9.00 uur geopend door de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib.

Meer binnen dit thema

Investeren in slimme groei

Europa moet meer investeren in onderwijs en onderzoek, beter gebruik maken van nieuwe informatie- en communicatietechnologiën en door innovatie beter inspelen op maatschappelijke uitdagingen.


1.

D66-delegatie Europees Parlement

De D66 i-delegatie in het Europees Parlement i telt één lid. De delegatie maakt deel uit van de fractie Renew Europe i, waarin ook de VVD-delegatie i vertegenwoordigd is.

De partij is sinds 1979 vertegenwoordigd in het Europees Parlement, met uitzondering van 1984 toen de partij geen zetel wist te behalen. Het hoogst behaalde resultaat van D66 bij de Europese verkiezingen is 4 zetels in 1994 en 2014.

2.

Meer over...