Discussieavond genetische manipulatie, Amsterdam

datum 20 april 2016 19:30 - 22:00
plaats Amsterdam
locatie Café de Heffer, Oudebrugsteeg 7 Toon locatie
aanwezigen A.L. (Annelien) Bredenoord i e.a.
organisatie Jonge Democraten (JD) i

Heb jij wel eens nagedacht over welke genen je wel of niet zou willen doorgeven?Zou jij je eigen ideale kind zelf willen ontwerpen? Hoe zou hij/zij er dan uit zien? Ga jij voor de diversiteit van de natuur of voor de maakbare perfectie?

Op 20 april organiseert de commissie Volksgezondheid een discussieavond over genetische manipulatie en de ethische kwesties die hierbij komen kijken. Dit geeft je de kans om na te denken over dit interessante fenomeen.

Tot nu toe is het veranderen van menselijk DNA bij wet verboden en bovendien zeer omstreden. Maar het landschap verandert, science fiction wordt werkelijkheid. Zo is recentelijk in het Verenigd Koninkrijk een wet gewijzigd op aandringen van de wetenschap. Onderzoek doen naar het genetisch modificeren van menselijke embryo’s is nu toegestaan zolang er geen kans bestaat dat de embryo’s uitgroeien tot mensen. Dankzij nieuwe technologieën als CRISPR/Cas9 behoort dit scenario nu tot de mogelijkheden, en dendert de trein die wetenschappelijke ontwikkeling heet door. De toepassing van deze technologie wekt echter ook een heleboel ethische vragen op. Mogen we eigenlijk wel tornen aan de menselijke natuur? Begeven we ons op glad ijs? Zijn de gevolgen wel te overzien?

De avond zal worden afgetrapt door commissielid Niek Dirks. Hij zal een korte uitleg geven over CRISPR/Cas9. Daarna zal D66-Eerste Kamerlid Annelien Bredenoord komen spreken. Ze is universitair hoofddocent (bio)medische ethiek aan het UMC Utrecht. Ze schoof al meerdere keren in tv-programma’s aan om de ethische aspecten die gepaard gaan met genetische modificatie aan te duiden. In de Eerste Kamer beheert zij de portefeuille Volksgezondheid, Privacy, Databescherming en Familierecht. Naar aanleiding van haar presentatie zullen we met elkaar in discussie gaan.

Achteraf is er uiteraard nog de mogelijkheid om na te borrelen. Dus zet je zelf op aanwezig, dan zien we je 20 april!

Tot dan!


1.

Jonge Democraten (JD)

Deze politieke jongerenorganisatie is verbonden aan D66 i en heeft als doel bij te dragen aan de individuele ontplooiing van alle mensen. De JD is opgericht in 1984 en bestaat uit jongeren tussen de 12 en 30 jaar oud. Met ongeveer 3500 leden is JD één van de grotere politieke jongerenorganisaties in Nederland. De JD heeft tien lokale afdelingen in het land.

2.

Meer over...