Shakespeare's Sonnettenfestival, Amsterdam

datum 23 april 2016 18:30 - 23:00
plaats Amsterdam
aanwezigen M.J. (Job) Cohen i, S.M.J.G. (Sharon) Gesthuizen i e.a.
organisatie Felix Meritis (Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap)

'Shall I compare thee to a summers day?

Thou art more lovely and more temperate.'

Op 23 april 1616 blies William Shakespeare zijn laatste adem uit. Naast briljant toneelschrijver was hij ook een begenadigd dichter. Precies 400 jaar later vieren we zijn sonnetten daarom in grootse stijl. Voor het eerst in Nederland zullen alle 154 dan klinken in verschillende vormen door het hele gebouw. Je hoort sonnetten op het podium, op de WC, in de diepste donkerste krochten van het pand en helemaal bovenin. Soms gezongen, soms gefluisterd, soms gerapt en soms gesproken. Er zijn workshops, er zijn visuals, er is livemuziek. Er zijn beschouwingen, analyses, lezingen, surprise acts en balkonscènes. Kortom: we geven je in vier uur tijd de complete Shakespeare-experience.

Bekende acteurs, dichters, muzikanten en poëzieliefhebbers dragen voor, zoals Akwasi, Huub van der Lubbe, en Hadewych Minis. Maar het is niet alleen zitten en luisteren. Je kunt ook zelf de handen uit de mouwen steken. Er zijn drie sonnettenworkshops. Tijdens die workshops kun je jezelf verdiepen in het voordragen, het vertalen of het schrijven van sonnetten. Handig voor wanneer je net diegene tegenkomt die nog lieflijker en zachter is dan een zomerdag.

Dwaal rond in het pand en laat je verbazen. Wie weet kom je bijvoorbeeld De Dark Lady, de Fair Lord en de Rival Poet wel tegen op de trappen en verrassen ze je met een speciaal sonnet. Met prachtig uitzicht over Amsterdam, leest Vincent Icke in het observatorium boven op het dak gedichten van Shakespeare waarin hemellichamen voorkomen. The Bard of Avon is overal. Je zult je tijdens dit festival in ieder geval geen moment vervelen. Shakespeare is al 400 jaar dood, maar hier springlevend. Of, om met de master himself te spreken:

'So long as men can breathe or eyes can see,

So long lives this, and this gives life to thee.'

BEKIJK HET BLOKKENSCHEMA

Met:

Huub van der Lubbe, Akwasi, Frans van Deursen, Hadewych Minis, Marc Pantus, Thomas de Bres, Meral Polat, Pierre Bokma, Arie van der Krogt, Vincent Icke, Maud van Hauwaert, Sharon Gesthuizen, Ingmar Heytze, Charlotte van den Broeck, Martin Fondse, Job Cohen, Ton Hoenselaars, Marie Groothof, Janice Slot, Esther de Ruiter en Vera Aikens.

DJ Baby Blue is veelgehoord in de culturele scene van Amsterdam en draait een breed palet van jazz en pop tot folk en indie en verzorgt vanavond de muziek in de Shaffyzaal.

Visuals door video kunstenaar Yafit Taranto.

Voertaal Nederlands.

WORKSHOPS

19.30-20.20 uur

Sonnetten vertalen door Robbert - Jan Henkes en Erik Bindervoet

Alle sonnetten van Shakespeare zijn perfect maar op ieder moment van de dag is er weer een ander sonnet het perfectst. Neem nu Sonnet 54: een eenvoudige mijmering over vergankelijkheid op het snijpunt van schoonheid en waarheid opgehangen aan de doornen van een zoet geurend roosje. Of toch niet? Aan de vertalers de taak recht te doen aan klankkleur en geurbeeld die zijn verwoord in dit sonnet. Bindervoet & Henkes, het geniale vertalersduo dat zowel de tanden zette in James Joyce als in de songteksten van Bob Dylan, nemen in deze workshop de deelnemers op een achtbaan van mogelijkheden bij het vertalen van Shakespeare's sonnetten.

20.30-21.20 uur

Sonnetten schrijven door Kristine Johanson (assistent professor Engelse literatuur en cultuur van de Renaissance aan de UvA)

Hoe schrijf je een Engels sonnet? Met moeite: aandacht voor zowel ritme, klank en structuur. Om een 'liedje' (sonnetto in Italiaans) te maken, praten we eerst over de beperkingen van die poëtische vorm en over wat een Shakespearian sonnet precies is. We lezen een paar voorbeelden en vervolgens kiezen de deelnemers hun eigen onderwerp en schrijven hun eigen sonnetten. Geen voorkennis nodig!

21.30-22.20 uur

Sonnetten voordracht door actrice Chiara Tissen

Midden in een gezelschap een sonnet van Shakespeare kunnen voordragen : succes verzekerd.

Maar hoe lees je een gedicht goed voor ? Zo dat het overeind blijft, verstaanbaar is, niet tot een gapend publiek leidt? Goed voordragen is een kunst. Een kunst die gebouwd is op de inhoud en op stem.

In deze workshop - voertaal Nederlands - gaat het om beide. Chiara Tissen, actrice en stemcoach, begint met articulatie - en stemoefeningetjes om de stem wakker te maken. Vervolgens worden een paar van de sonnetten die later op de avond door een acteur gelezen worden onder handen genomen: wat stat er nu eigenlijk, hoe zitten de zinnen in elkaar, waar pauzeer je, waar absoluut niet, hoe wordt het gedicht een geheel. Uiteindelijk lezen alle deelnemers een van de sonnetten voor en krijgen daarbij aanwijzingen.

Vertaal de workshop met de zingende taal nog in je hoofd en ga de kunst afkijken bij de acteurs op het podium! Wie weet valt er wel eentje uit en kun jij invallen…

Koop online je kaartje voor 1 of 2 workshops (€10 of €15) en schrijf je daarna in voor de workshops van jouw keuze door te mailen naar info@felix-meritis.nl ovv 'inschrijving sonnettenworkshop', naam, tijd workshop en titel workshop. Let op: vol is vol!

TICKETS


1.

Meer over...