Bijeenkomst Referendum Associatieverdrag Oekraïne, in Groningen

Groningen, Martini Toren
wikimedia/Ra-smit
datum 25 maart 2016 16:30 - 19:00
plaats Groningen
locatie Haddingestraat 10 Toon locatie
aanwezigen N.J. (Nico) Schrijver i e.a.
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Voor of tegen het Associatieverdrag?

Kom met ons daarover discussiëren!

Iedereen is van harte welkom!

Op 6 april 2016 wordt een referendum gehouden over de Nederlandse goedkeuring aan het Associatieverdrag met Oekraïne. Tussen de Europese Unie en Oekraïne is in juni 2014 een Associatieovereenkomst (ook wel “Associatieverdrag”) gesloten.

Het Associatieverdrag is een samenwerkingsovereenkomst tussen de Europese Unie (EU) en Oekraïne, op politiek en economisch gebied.

Het akkoord geeft Oekraïne de mogelijkheid hervormingen door te voeren om een stabiel en welvarend land te worden. Voor Nederland en Europa leidt het akkoord tot meer veiligheid, stabiele grenzen en meer handelsmogelijkheden.

Voorstanders wijzen vooral op de economische voordelen.

Volgens hen wordt het eenvoudiger om te handelen, omdat export- en importtarieven worden afgebouwd.

Ook zou het verdrag de rechtsstaat en democratie in het land bevorderen.

Tegenstanders geven aan dat Oekraïne een instabiel land is.

Zij wijzen op de economische en politieke problemen die Oekraïne heeft.

Ook zou het verdrag leiden tot een slechtere relatie tussen de EU en Rusland.

Sprekers:

Nico Schrijver (1954), is sinds 7 juni 2011 Eerste Kamerlid voor de PvdA.

Hij is Hoogleraar Internationaal Publiekrecht in Leiden, is wetenschappelijk directeur van het Grotius Centre Den Haag en lid van de van Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.

Verder maakt hij deel uit van diverse VN-organen, op het gebied van Mensenrechten en Volkenrecht.

De heer Schrijver was eerder voorzitter van de Evert Vermeer Stichting, de PvdA organisatie voor internationale samenwerking.

Hij is woordvoerder Buitenlands beleid, Justitie en Integratie en Asiel van de PvdA-Senaatsfractie en voorzitter van de Vaste Commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking.

Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus en werkzaam als Rusland- en Oekraïnedeskundige.

Als historicus is hij gespecialiseerd in de contemporaine geschiedenis (Post 1945-heden) van Rusland, Oekraïne en Polen en hij is als Staflid verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen,

Het Nederland-Rusland Centrum begeeft zich op het grensvlak van wetenschap, cultuur en economie.

Hij houdt zich onder andere bezig met thema’s als het gebruik en misbruik van geschiedenis Rusland, Oekraïne en Polen, kerk-staatsverhoudingen en de kerkgeschiedenis van de Oosters-Orthodoxe Kerk.

Pascal Roemer zal de moderator van deze bijeenkomst zijn.

Hij is voorzitter van de PvdA-afdeling in Groningen.

Voor meer informatie en/of toelichting kunt u bellen met:

Martin Winter (06 85 11 32 26) of Sjak Rijploeg (06 45 34 43 17).

Ook kunt een e-mail sturen naar pandgroep@pvdagroningen.nl


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...