Minister Van der Steur spreekt over anticorruptie in Parijs - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 30 maart 2020
kalender

Minister Van der Steur spreekt over anticorruptie in Parijs

Notre Dame in Parijs
datum 16 maart 2016
plaats Parijs, Frankrijk
aanwezigen G.A. (Ard) van der Steur†i e.a.

Op woensdag 16 maart neemt Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) deel aan de ministeriŽle conferentie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. (OESO). Centraal thema van de conferentie is versterking van het OESO Anticorruptie Verdrag en intensivering van de strijd tegen buitenlandse omkoping.

Ministers van alle 41 landen die het Anticorruptie Verdrag hebben ondertekend zullen bij de conferentie aanwezig zijn. Ook ministers van belangrijke partnerlanden, hoofden van internationale organisaties en vertegenwoordigers uit de private sectoren nemen deel aan de besprekingen die tot doel hebben buitenlandse omkoping tegen te gaan, ontwikkeling te stimuleren en armoede te bestrijden door eerlijke, internationale handel te faciliteren.

Tijdens de ministeriele bijeenkomst ondertekent minister Van der Steur met zijn collegaís een verklaring waarin de wens wordt uitgesproken dat alle leden van de werkgroep overgaan tot volledige implementatie van alle bepalingen van het Anti-Corruptie Verdrag door alle leden van de werkgroep. Ook wordt opgeroepen om door middel van goede internationale samenwerking ervoor te zorgen dat de opsporing en vervolging van buitenlandse omkoping worden versterkt. Ten slotte worden lidstaten opgeroepen om tot betere publiek-private samenwerking te komen.

De OESO werd in 1961 opgericht door achttien Europese landen, plus de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels zijn 34 (rijkere) landen lid. Er wordt vooral over sociaal en economisch beleid gesproken.


1.

Meer over...