Overwinning op omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat

Met dank overgenomen van H.J.M. (Henk) LeendersĀ i, gepubliceerd op dinsdag 8 maart 2016, 2:51.

Glyfosaat is een omstreden landbouwgif dat wordt gebruikt om onkruid te bestrijden en gewassen te besproeien. Op deze wijze komen we met de stof in aanraking. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft het gif als 'vermoedelijk kankerverwekkend' getypeerd. Gisteren zou in Europa worden gestemd over het voorstel van de Europese Commissie voor een hernieuwde toelating van glyfosaat voor een periode van 15 jaar. De Partij van de Arbeid is hier mordicus tegen die toelating en diende samen met GroenLinks een motie in die regelt dat Nederland als lidstaat tegen verlenging stemt. De Tweede Kamer ging akkoord.

Zolang er geen duidelijkheid is over de vermeende kankerverwekkende eigenschappen van het product is er voor ons geen sprake van hernieuwde toelating. Ook onze collega's van de S&D-fractie in het Europees Parlement denken er zo over. Inmiddels hebben ook Frankrijk en Zweden aangegeven een hernieuwde toelating niet te willen.

De PvdA wil dat alle gevaarlijke bestrijdingsmiddelen uit de schappen verdwijnen. Onze gezondheid en een schoon milieu staan voorop. Inmiddels is, mede door de inzet van onze staatssecretaris de Europese stemming over glyfosaat uitgesteld tot mei, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden. Een mooi resultaat voor schone landbouw en gezond eten.