Debat over het associatieverdrag tussen Oekraïne en EU, Groningen

Groningen, Martini Toren
wikimedia/Ra-smit
datum 31 maart 2016 16:00 - 18:00
plaats Groningen
locatie ‘Het Kasteel’, Melkweg 1 Toon locatie
aanwezigen H. (Harry) van Bommel i, J.W.M. (Hans) Engels i e.a.
organisatie LTO Noord

Netwerkbijeenkomst over het raadgevend referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne

  • Sprekers: Hans Engels (D66) en Harry van Bommel (SP). Met borrel na afloop.
  • Plaats en tijd: Het Kasteel, Melkweg 1, Groningen, 6 april 2016, 16.00-18.00 uur

Achtergrond

Er komt een raadgevend referendum aan. Op 6 april kunt u stemmen over de goedkeuringswet voor het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne. De vraag luidt: “bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?“.

In ruim vijf jaar dat het EU-netwerk Noord-Nederland bestaat is onder meer de traditie gegroeid om voorafgaand aan verkiezingen steeds een “Noordelijk Debat” te organiseren over Europese aspecten van het beleid. Graag nodigen we u daarom uit op donderdag 31 maart 2016 vanaf 16.00 uur in Het Kasteel in Groningen. Daar organiseren we als netwerk een debat over de voors en tegens van het associatieverdrag.

We hebben twee politici die vooral actief zijn in Tweede en Eerste Kamer bereid gevonden om hun argumenten met ons te delen en met de aanwezigen in de zaal het debat te voeren. D66 voert campagne voor ‘ja’. Namens deze partij zal senator Hans Engels debatteren. Als hoogleraar staats- en bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen speelt hij min of meer een thuiswedstrijd. Engels (1951) zit sinds 2004 in de Eerste Kamer en heeft ook ervaring in de lokale politiek als adviseur van veel gemeenten in het noorden en als wethouder in de voormalige gemeente Eelde-Paterswolde. SP’er Harrie van Bommel is lid van de Tweede Kamer en hèt campagnekanon van zijn partij. Hij komt naar Groningen met de leus ‘Dit referendum is de NOODREM voor Europa’. Zijn partij voert actief campagne voor het ‘nee’.

De uitslag van het referendum is alleen geldig als minimaal 30% van de kiesgerechtigden hun stem hebben uitgebracht. Uit kiezersonderzoek van de Universiteit Twente en het Bureau I&O Research voor een publicatie van het Montesquieu Instituut in Den Haag is gebleken dat bijna 30% van de mogelijke kiezers ‘zeker’ wil gaan stemmen en bijna 35% ‘zeer waarschijnlijk’ wel. De kans lijkt dus groot dat de uitslag van het referendum geldig verklaard wordt.  

Op deze twee sites vindt u alvast de nodige informatie:

Het EU-netwerk Noord-Nederland is een netwerk van inwoners van hoofdzakelijk Groningen, Fryslân en Drenthe, die ‘iets hebben’ met Brussel. Het platform bestaat ruim vijf jaar. Onder meer de Europese Beweging Nederland en enkele Europe Direct Informatiecentra maken hier deel van uit.

U bent op donderdag 31 maart vanaf vier uur welkom in Het Kasteel, Melkweg 1 (achter de Westersingel) in Groningen. Het debat begint om kwart over vier. Na afloop is er zoals gebruikelijk alle gelegenheid voor informeel netwerken bij een hapje en een drankje.

De agendacommissie van het EU-netwerk Noord-Nederland,

Henk Jonker                            (Europe Direct Leeuwarden)

Klaas Johan Osinga                 (Europe Direct en LTO Noord)

Koos van Houdt                       (Journalist Europese Zaken)

Hans van Borselen                  (Europese Beweging Nederland)


1.

Meer over...