Tussen een innovatie en de markt zit vaak de overheid

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op donderdag 3 maart 2016.

Innoveren en wetgeving gaan niet altijd even goed samen. Veel ondernemers kunnen erover meepraten. Ontwikkel je met overheidssubsidie of een overheidskrediet een nieuw product of toepassing, blijkt bij de marktintroductie diezelfde overheid dit in de weg te staan. Bijvoorbeeld doordat wetgeving geen rekening houdt met de door jouw bedrijf bedachte innovatieve oplossing. Van een technische innovatie zoals een elektrische rem en het daarvoor ontbreken van keuringsmogelijkheden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer, via een eiwitrijk hapje gemaakt van vliegenlarven voor mens of dier en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die op basis van verouderde wetgeving deze toepassing verbiedt tot producten en diensten waar verouderde wetten niet eens rekening mee houden.

Stuk voor stuk voorbeelden van grote frustratie bij ondernemers. De 'valley of death', waar ondernemende en innovatieve bedrijven doorheen moeten, wordt zo onnodig lang. De overheid probeert wel te helpen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en het programma Ruimte voor Regels. Helaas blijkt in de praktijk dat er veel te veel tijd zit tussen een melding van knellende wetgeving en de oplossing van het probleem. Bij de betrokken ambtenaren is het vaak zoeken naar enig gevoel van urgentie.

De VVD vindt dat zonde. Zonde van alle energie en innovaties, zonde van het ondernemerschap, zonde van alle banen en welvaart die we hierdoor als land mislopen. Wij willen het probleem oplossen. Daarom werken we aan een plan om wetgevings- en vergunningstrajecten beter af te stemmen op innovaties.

Ideeën? Laat het ons weten!

Wij zijn op zoek naar jouw verhaal, jouw case, jouw frustraties en jouw oplossingen. Heb je een innovatief product ontworpen dat door verouderde wetgeving niet op de markt kan worden geïntroduceerd? Of heb jij ideeën over hoe de regelgeving rondom innovaties verbeterd kan worden? Stuur dan een e-mail naar secretariaat.vanveen@tweedekamer.nl.