Retail-ondernemers moeten willen samenwerken

Met dank overgenomen van E. (Erik) Ziengs i, gepubliceerd op donderdag 25 februari 2016.

In een vraaggesprek bij Van Liempt Live op RTL Z gaf Erik Ziengs aan geen rol te zien weggelegd voor de Overheid. Erik: “De Overheid heeft slechts een faciliterende rol. Gemeenten en vooral de retail-ondernemers aan zet. Zij zullen moeten leren samen te werken. Binnensteden moeten veel meer beleving krijgen.”

Erik Ziengs: “Gemeenten zijn te lang blijven hangen in achterhaalde grondpolitiek. Daarbij hielden politici en projectontwikkelaars elkaar in een verstikkende wurggreep. Oude en inmiddels achterhaalde plannen moesten hoe dan ook worden uitgevoerd. En nu hebben we voldoende winkelruimte voor 55 miljoen mensen. Terwijl Nederland maar 17 miljoen inwoners telt. Tel uit je winst…”

Binnensteden zijn weinig spannend en inspirerend: “In welke binnenstad je ook komt, ze zijn allemaal hetzelfde. Ze worden gedomineerd door grote winkelketens met vooral verouderde formules. Er is geen onderscheid meer. En juist dat wil de moderne consument: beleving, verrassing, verlevendiging.”

Op de vraag wat hij van de komst van een nieuw OutletCenter in Assen vond, probeerde hij zich op de vlakte te houden: “Daar gaat de Overheid niet over. De lokale politiek beslist.” Maar na enig doorvragen bleek er wel degelijk een visie: “Bij zoveel leegstand in de binnenstad van Assen, moet je niet buiten de stad gaan bijbouwen. En dan moet je al helemaal niet aankomen met de dooddoener ‘dat er in de binnenstad geïnvesteerd gaat worden’. Ik hoop dat de Provincie ingrijpt.”

Ook de vraag naar zijn favoriete binnenstad probeerde hij te omzeilen. Om zich uiteindelijk te laten ontvallen: “Ik hou van Assen. Maar daar moet op dit moment nog een hoop gebeuren….!”

Lees meer op RTLZ