Europese Commissie omarmt D66-actieplan wildlife crime

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2016.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is zeer verheugd dat de Europese Commissie zijn idee voor een Europees actieplan tegen wildlife crime nu heeft geconcretiseerd. In het Europese actieplan zijn alle door D66 aangedragen punten overgenomen. Gerbrandy: "Eindelijk krijgt de strijd tegen het afslachten van olifanten en neushoorns de politieke prioriteit die het verdient. De aanpak ligt er, dus nu doorpakken! We hebben geen tijd te verliezen, elke 20 minuten wordt een olifant gedood. Europa moet nu een vuist maken tegen deze stroperij die de natuur in de hele wereld leegplundert."

Handtekening lidstaten

Nu de Commissie en het Parlement hun werk hebben gedaan, is het tijd dat de lidstaten in actie komen. De aanpak van wildlife crime staat en valt met handhaving in en samenwerking tussen de Europese lidstaten. "D66 roept het Nederlands voorzitterschap op een handtekening te zetten onder het actieplan namens alle lidstaten. Er hoeft niet meer vergaderd te worden, de aanpak is er. Nu nog de politieke wil van de lidstaten", aldus Gerbrandy.

Stevige maatregelen

Het actieplan biedt een breed palet van stevige maatregelen. Van training van politie en justitie tot het opnemen van de aanpak in bestaande handelsverdragen. Gerbrandy: "Stroperij en illegale handel in dieren vereisen een brede aanpak. Je moet zowel vraag als aanbod aanpakken, anders winnen we deze strijd niet."