Transparantie over luchtaanvallen

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op donderdag 18 februari 2016, 13:08.

Tijdens het recente debat over luchtaanvallen op Syrië was er ook de nodige aandacht voor transparantie over burgerslachtoffers als gevolg van de inzet van de Nederlandse F-16’s. De antwoorden van minister Hennis op de vele vragen hierover waren teleurstellend. De indruk blijft bestaan dat Nederland minder transparant is dan andere landen van de coalitie. Mede daarom heb ik, samen met collega Sjoerdsma van D66, de volgende vragen gesteld:

1

Herinnert u zich de antwoorden op eerdere vragen over luchtaanvallen in Irak en Syrië? 1)

2

Kunt u aangeven hoeveel niet-strijders tot op heden zijn omgekomen en hoeveel er gewond zijn geraakt, zowel in Irak als in Syrië, bij luchtaanvallen van de anti-IS-coalitie onder leiding van de Verenigde Staten?

3

Bij hoeveel van deze aanvallen was Nederland op enigerlei wijze betrokken? Kunt u uw antwoord toelichten?

4

Kunt u uitsluiten dat Nederland op enigerlei wijze betrokken was bij de luchtaanval afgelopen dinsdag in het oosten van Syrië waarbij ten minste vijftien burgers zouden zijn omgekomen; 2) bij de luchtaanval op Ramadi in Irak op 22 december 2015 waarbij acht burgers zouden zijn omgekomen; 3) bij de luchtaanval op Mosul in Irak op 21 december 2015 waarbij ten minste twaalf burgers zouden zijn omgekomen; 4) en bij de luchtaanval op 17 december in Fallujah in Irak waarbij ten minste zes burgers zouden zijn omgekomen? 5) Indien ja, kunt u nader toelichten op basis waarvan u Nederlandse betrokkenheid bij deze aanvallen kunt uitsluiten?

5

Erkent de anti-IS-coalitie dat de bij vraag 4 genoemde aanvallen zijn uitgevoerd door de anti-IS-coalitie en dat daarbij burgerslachtoffers zijn gevallen, zoals internationale media en ngo’s melden? Zo nee, waarom niet? Kunt u in uw antwoord op ieder incident afzonderlijk ingaan?

6

Is het juist dat Nederland minder transparant is dan andere landen van de anti-IS-coalitie over luchtaanvallen in Irak en Syrië? Zo ja, waarom is dat het geval?

7

Is het juist dat Nederland minder transparant is geworden over de inzet van de F-16’s tegen IS sinds de aanvang van de luchtaanvallen in oktober 2014? Zo ja, waarom is dat het geval?

8

Kan geconcludeerd worden dat als onduidelijk is welk land verantwoordelijk is voor een bepaalde aanval waarbij burgers omkomen of gewond raken het de facto onmogelijk is verantwoording af te leggen? Acht u dit een wenselijke situatie? Kunt u uw antwoord toelichten?

9

Kunt u aangeven hoe u de onlangs aangenomen motie die de regering oproept zich in de internationale coalitie in te zetten voor grotere transparantie en een betere verantwoording gaat uitvoeren? 6)

Bronnen:

1

Antwoord op vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en van Defensie over burgerslachtoffers in de strijd tegen IS, https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20142015-3197.html, ingezonden 7 augustus 2015.

2

Air strikes kill 15 people in Syria’s northeastern city: monitor, http://news.yahoo.com/air-strikes-kill-15-people-syrias-northeastern-city-205351798.html, 16 februari 2016.

3, 4 en 5

Reported civilian and ‘friendly fire’ deaths from Coalition airstrikes 2015, http://airwars.org/civcas-2015/, 2015.

6

Motie van het lid Sjoerdsma c.s., https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-27925-576.html, 10 februari 2016.