Uitreiking Militaire Willems-Orde aan KCT te Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 15 maart 2016 08:45 - 13:00
plaats Den Haag
zaal Binnenhof/Ridderzaal
toegankelijkheid openbare vergadering
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, H.G.J. (Hanke) Bruins Slot i e.a.
organisatie Tweede Kamercommissie voor Defensie (DEF) i

Zijne Majesteit de Koning reikt 15 maart op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-Orde uit aan het Korps Commandotroepen. Deze eenheid wordt onderscheiden voor hun buitengewone inzet in Afghanistan. De Militaire Willems-Orde is de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde en dapperheidsonderscheiding.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft het Korps Commandotroepen voor deze onderscheiding voorgedragen op advies van het Kapittel der Militaire Willems-Orde. Het Kapittel der Militaire Willems-Orde adviseert de minister van Defensie over voordrachten of aanvragen tot decoratie van militairen, burgers of eenheden, die zich in de strijd door uitstekende daden van moed, beleid en trouw hebben onderscheiden.

De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw in de strijd. De Koning is Grootmeester van de Orde. De eerste Militaire Willems-Orde werd uitgereikt aan Erfprins Willem Frederik van Oranje-Nassau voor zijn daden tijdens de Veldtocht van 1815 tegen Napoleon.

Naast de individuele Militaire Willems-Orde, waarvan de laatste in 2014 werd toegekend aan majoor Gijs Tuinman, zijn ook binnenlandse en buitenlandse militaire eenheden drager van de Militaire Willems-Orde. Zo werd de Onderzeedienst in 1947 als laatste Nederlandse eenheid onderscheiden met de Militaire Willems-Orde voor hun inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vroegere 1ste Zelfstandige Poolse Parachutistenbrigade werd in 2006 nog als buitenlandse eenheid onderscheiden voor hun getoonde moed voor Nederland tijdens de operatie Market-Garden in 1944.

1.

werkbezoek Tweede Kamer


2.

Tweede Kamercommissie voor Defensie (DEF)

Deze vaste Tweede Kamercommissie i voert overleg met de bewindslieden van defensie i over het defensiebeleid.

Meer in het bijzonder gaat het daarbij om

3.

Meer over...