Turkije valt westerse bondgenoten aan

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op maandag 15 februari 2016, 14:41.

De afgelopen dagen voert Turkije aanvallen uit op Koerdische doelen in het noorden van Syrië. Dit terwijl deze Koerdische strijders de belangrijkste bondgenoot van het westen zijn in de strijd tegen Islamitische Staat. Zij hebben IS begin vorig jaar een belangrijke eerste slag toegebracht bij Kobani. Frankrijk en de VS hebben Turkije opgeroepen de aanvallen te staken. Ik heb minister Koenders van Buitenlandse Zaken opgeroepen dit goede voorbeeld te volgen:

1

Kent u het bericht ‘Parijs: stop aanvallen op Syrische Koerden’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat Turkije de afgelopen dagen een aantal keer Syrische Koerden, die een belangrijke bondgenoot zijn van het westen in de strijd tegen Islamitsche Staat, in het noorden van Syrië heeft aangevallen? Welke informatie heeft u hierover?

3

Deelt u de opvatting van Frankrijk en de Verenigde Staten dat Turkije de aanval op Koerdische doelen dient te beëindigen? 2) Indien neen, waarom niet?

4

Bent u bereid per direct hiertoe op te roepen bij uw Turkse collega’s? Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1

Parijs: stop aanvallen op Syrische Koerden, http://nos.nl/artikel/2086951-parijs-stop-aanvallen-op-syrische-koerden.html, 14 februari 2016.

2

US urges Turkey to stop attacks on Kurdish allies, http://www.foxnews.com/world/2016/02/14/us-urges-turkey-to-stop-attacks-on-kurdish-allies.html, 14 februari 2016.