Corruptie in Oekraïne viert hoogtij

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 12 februari 2016, 17:42.

Het zijn zware tijden voor Oekraïne, en voor degenen die beweren dat het land goede stappen zet wat corruptiebestrijding betreft. Twee weken geleden bleek dat Oekraïne op plaats 130 van de 167 staat op de Corruption Perception Index (CPI) van Transparency International. Volgens de organisatie zet de Oekraïense regering zelfs de hakken in het zand als het gaat om het nemen van de broodnodige maatregelen tegen corruptie. Vorige week stapte de Oekraïense minister van economische zaken, Aivaras Abromavicius, op omdat hij naar eigen zeggen niet langer zijn werkzaamheden kon uitvoeren vanwege de vriendjespolitiek en corruptie om hem heen. Abromavicius zei in een interview dat er vanuit de “oude krachten”, gelieerd aan de regering, veel verzet is tegen de hervormingen die de corruptie juist te lijf moeten gaan.

Ook een deel van zijn ministeriële staf, twee plaatsvervangende ministers en handelsvertegenwoordigers namen ontslag. De Oekraïense munt, de hryvna, kelderde als gevolg van de politieke crisis maandag spectaculair naar beneden. Als zure kers op de taart heeft het IMF nu aangekondigd dat het stopt met zijn steunprogramma van 40 miljard dollar als de corruptie niet snel aangepakt wordt. Zonder de hernieuwde substantiële inzet van de Oekraïense regering om de welig tierende corruptie aan te pakken, wordt het voor het IMF moeilijk om het steunprogramma in leven te houden, aldus de directeur van het fonds, Christine Lagarde afgelopen woensdag.

Met diezelfde corruptie regering wil de EU een associatieakkoord afsluiten. Dat lijkt mij zeer onverstandig: met een regering die corruptie bevordert in plaats van bestrijdt kun je beter geen intensieve handelsrelatie aangaan. Laat de regering eerst orde op zaken stellen.