De Asielzoekmachine - Kick-off, Amsterdam

Europe by People
datum 30 maart 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Nieuwe Liefde Toon locatie
aanwezigen M.J. (Job) Cohen i, H.P.A. (Hilbrand) Nawijn i, E.A.M. (Eduard) Nazarski, H.G.J.H. (Huub) Oosterhuis e.a.
organisatie Europe by People

De avond is LIVE te volgen:

Vanavond lanceert De Asielzoekmachine, een landelijk project waarin we samen zoeken naar antwoorden op de vragen: Werkt ons asielbeleid? En hoe zouden we willen dat het werkt?

Vijftien jaar na de invoering van de Vreemdelingenwet 2000 maken we de balans op. We voelen oud-politici Job Cohen en Hilbrand Nawijn aan de tand, die vanaf het begin intensief betrokken waren bij de vormgeving van deze asielwet. Vervolgens kijken we waar de wetgeving met de praktijk wringt, botst of frustreert. We vragen mensen uit het veld naar hun grootste knelpunten. Wat is de grootste zorg van Amnesty-directeur Eduard Nazarski? Waar loopt Rhodia Maas tegenaan als directeur van de Dienst Terugkeer & Vertrek? En hoe kijkt ex-vluchteling en journalist Tahmina Akefi naar de regelgeving waar zij zelf in terecht kwam? In gesprekken en korte pitches en met hulp van het publiek brengen we in kaart hoe de Vreemdelingenwet nu werkt en waar verandering nodig is. Lucas Bolsius, burgemeester van Amersfoort vertelt over het aangepaste asielbeleid in zijn stad. Toine Heijmans, schrijver van het boek De Asielmachine, sluit de avond af met een column.

Hiermee begint het landelijke project De Asielzoekmachine. Met input uit de kick-off gaat het tussen 30 maart en 20 juni het land in met een serie volksraadplegingen die inzoomen op deelgebieden van het asielbeleid. Als politici er niet uitkomen, laten de Nederlandse burgers zich dan beraadslagen. Samen met vluchtelingen, inwoners, beleidsuitvoerders en -criticasters gaan we op zoek naar oplossingen voor de knelpunten in het asielbeleid. Een burgerjury krijgt de opdracht om alle bijeenkomsten bij te wonen en zich af te vragen: Hoe denk ik hier eigenlijk over? Tijdens de slotbijeenkomst in Den Haag op Wereldvluchtelingendag wordt de denkkracht uit de Nederlandse samenleving gepresenteerd aan de politiek en maatschappelijke organisaties.

De presentatie is in handen van Bahram Sadeghi & Patrick van der Hijden.

Kaarten kosten € 0 maar moeten wel gekocht worden - zonder kaartje kun je niet naar binnen. Het programma is ook te volgen via DNL-TV.

gasten

vlnr: Job Cohen, Huub Oosterhuis ©ANP

Job Cohen is jurist, oud-politicus en burgemeester en werkzaam voor de Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Tijdens zijn politieke carrière was hij als PvdA-staatsecretaris van Justitie de drijvende kracht achter de Vreemdelingenwet van 2001, die procedures ingrijpend veranderde en strengere eisen stelde aan toelating.

Huub Oosterhuis is theoloog en dichter. Naast zijn grote invloed op het Nederlandse kerkelijk leven is hij ook altijd politiek betrokken geweest, bijvoorbeeld als voormalig lijstduwer van de SP. Hij sprak zich in 2007 uit als voorstander van de pardonregeling voor geweigerde asielzoekers, die ook tot stand kwam en heeft aan de start gestaan van De Asielzoekmachine.

Hilbrand Nawijn ©Wouter Engler (creative commons) en Tahmina Akefi ©Liesbeth Kuipers

Hilbrand Nawijn is vreemdelingenadvocaat, politicus, en oud-minister. Bij de totstandkoming van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) was hij directeur. Tijdens het eerste kabinet-Balkenende was Hilbrand minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en bedacht hij onder meer de uitzetcentra. Eerder blikte hij terug op de ontwikkelingen sindsdien in een overzichtsstuk in Vrij Nederland: ‘Uitgeprocedeerde asielzoekers worden gecriminaliseerd.’

Tahmina Akefi is journalist, schrijver en als twaalfjarige vluchteling in Nederland gekomen. Ze werkte op de redacties van de NOS, het ANP en BBC Persian. Over haar vlucht uit Afghanistan schreef ze haar debuutroman Geen van ons keek om. Gebaseerd op haar eigen jeugd in Kabul, wil ze met haar werk een stem zijn voor mensen die nog steeds lijden onder de macht van de Mujahedien. Haar optredens bij Pauw over de vluchtelingenproblematiek brachten haar grote bekendheid.

Rhodia Maas, Eduard Nazarski ©perspectief.nu

Rhodia Maas is al sinds de jaren ‘90 betrokken bij het immigratiebeleid: begonnen als beslismedewerker bij de Immigratie en Naturalisatie Dienst is zij in 2005 kwartiermaker geworden voor het oprichten van een terugkeerorganisatie, inmiddels uitgegroeid tot de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V). Daar werkt Rhodia nu als algemeen directeur. Ze pleit voor een vlotte terugkeer van vluchtelingen die geen verblijfsvergunning krijgen: ‘Wij willen voorkomen dat zij in een negatieve spiraal terechtkomen van een langdurig leven in de illegaliteit.’

Eduard Nazarski is vijftien jaar werkzaam geweest bij Vluchtelingenwerk Nederland en was tot 2008 voorzitter van de Europese Raad voor Vluchtelingen. Sinds 2006 is hij directeur van Amnesty International in Nederland en zet zich in om ‘te bereiken dat mensen niet meer moeten vluchten. Maar als ze wel moeten vluchten, moeten ze bescherming krijgen.’

Toine Heijmans is schrijver en verslaggever bij De Volkskrant. In 2005 verscheen De Asielmachine, een opzienbarend en volledig portret dat volgde na vijf jaar onderzoek - de titel vormde inspiratie voor De Asielzoekmachine. Romans die volgden waren Op zee, een internationale bestseller en Pristina, waarin een uitzettingsambtenaar en een vreemdeling tot elkaar worden veroordeeld. Ook schreef hij scenario’s voor televisieserie De Fractie. Momenteel heeft hij een tweewekelijkse column in de VK.

Eefje Blankevoort en Els van Driel

Eefje Blankevoort is mede-oprichter van journalistiek productiebureau Prospektor. Ze schrijft artikelen en boeken en maakt multimedia-documentaires.

Els van Driel is zelfstandig journalist en regisseur. Ze werkte dertien jaar voor de IKON en nam daar het initiatief voor de prijswinnende jeugddocumentaire-serie Mensjesrechten. Haar specialismen zijn mensenrechten, immigratie en religie.

De Asielzoekmachine is een crossmediaal project dat het Nederlands asielbeleid onderzoekt. Het project bestaat uit een reeks tentoonstellingen en publieksbijeenkomsten, een webdocumentaire en een tv- en radio documentaire. Met de input uit deze kick-off gaan we de komende 10 weken te rade bij de Nederlandse burger in een serie bijeenkomsten op verschillende plekken in het land. Tijdens de slotbijeenkomst in Den Haag op Wereldvluchtelingendag (20 juni) doen we verslag van de denkkracht uit de Nederlandse samenleving aan de politiek en maatschappelijke organisaties.

20 april - De Asielzoekmachine: de procedure

18 mei - De Asielzoekmachine: maatschappij & vluchteling


1.

Meer over...