Feest der democratie verpest

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 29 januari 2016, 13:13.

Eerst was er alom verwarring over wat het kabinet zou doen met de uitslag van het historische referendum over het associatieakkoord met Oekraïne. Toen waren er de protesten van gemeenten omdat het kabinet te weinig geld vrijmaakt voor voldoende stemlokalen. Nu blijkt dat tientallen organisaties opnieuw een subsidieaanvraag moeten indienen, omdat de aanvraagprocedure vaag was. De chaos in aanloop naar het referendum lijkt compleet.

6 april vindt het Oekraïne referendum plaats - een geweldige kans voor burgers om zich uit te spreken over de politieke keuzes van de EU. De SP voert een keiharde nee-campagne - overigens zonder steun van multimiljardairs, zoals prominente vertegenwoordigers uit het ja-kamp. Organisaties die campagne voeren kunnen subsidie aanvragen bij de referendumcommissie. Maar vele zullen hun aanvraag opnieuw moeten indienen, omdat deze niet aan de eisen bleek te voldoen. Volgens het AD zitten “organisaties die een campagne voor en tegen het handelsverdrag met Oekraïne willen voeren […] met de handen in het haar.” Dat is geen goede start van een belangrijke campagne, en ik heb hier dan ook onmiddellijke mondelinge vragen over aangemeld.

Gelukkig is de campagne van de SP allang begonnen, met scholingsbijeenkomsten, media-optredens en opiniestukken. De belangrijkste speler in dit referendum bent u echter zelf, als stemgerechtigde burger. Zeg daarom “nu nee” tegen het associatieakkoord met Oekraïne!