Bizarre strafeis tegen Turkse journalisten

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 27 januari 2016, 16:39.

Vandaag werd bekend dat het Turkse OM tweemaal levenslang en dertig jaar gevangenisstraf eist tegen twee journalisten. Zij publiceerden in de zomer in de Turkse krant Cumhuriyet foto’s over een wapenleverantie van Turkije aan gewapende strijders in Syrië, die begin 2014 zou hebben plaatsgevonden. In november vorig jaar werden ze opgepakt. Journalistenorganisaties vragen sindsdien om hun vrijlating, omdat ze om niets meer dan hun journalistieke werk opgepakt zijn. Ik heb er de volgende vragen over gesteld:

1

Kent u het bericht ‘Turks OM eist levenslang tegen journalisten’? 1)

2

Kunt u bevestigen dat de openbaar aanklager in Turkije tweemaal levenslang en dertig jaar gevangenisstraf tegen de hoofdredacteur en een correspondent van de krant Cumhuriyet eist? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

3

Is het juist dat de twee journalisten volgens het OM schuldig zijn aan een poging tot omverwerping van de staat en spionage en dat zij verder worden beschuldigd van hulp aan een terroristische organisatie en openbaarmaking van staatsgeheimen? Indien neen, wat zijn dan de feiten?

4

Hoe beoordeelt u het gebruik van terrorismewetgeving in Turkije tegen journalisten? Wordt er in uw ogen misbruik van deze wetgeving gemaakt?

5

Kunt u bevestigen dat deze eis (mede) is gebaseerd op een artikel van de twee journalisten over een wapenleverantie van Turkije aan gewapende strijders in Syrië? Hoe beoordeelt u dit?

6

Steunt u de oproep van verschillende journalistenorganisaties dat de twee Turkse journalisten per direct dienen te worden vrijgelaten en dat men alle aanklachten tegen hen moet laten vallen? 2) Indien neen, waarom niet?

Bronnen:

1

Turks OM eist levenslang tegen journalisten, http://nos.nl/artikel/2083118-turks-om-eist-levenslang-tegen-journalisten.html, 27 januari 2016.

2

APPEAL, President Erdogan, free Cumhuriyet’s editors and all other detained journalists!, http://en.rsf.org/turquie-rsf-launches-international-appeal-01-12-2015,48605.html, 1 december 2015.