Moed-debat ‘CPB: objectieve scheidsrechter of neoliberale thuisfluiter?’, Amersfoort

Amersfoort, de Koppelpoort
datum 27 februari 2016 11:00
plaats Amersfoort
locatie SP Partijbureau De Moed Toon locatie
aanwezigen J.G.Ch.A. (Jan) Marijnissen i, A.Z. (Arnold) Merkies i e.a.
organisatie Socialistische Partij (SP) i

Op zaterdag 27 februari van 11:00 tot 14:00 uur organiseert het Wetenschappelijk Bureau van de SP, SPark, een symposium over de politieke rol van het Centraal Planbureau.

Er is de afgelopen jaren meermaals kritiek geuit op de aannamen en voorspelling van het CPB. Een hoger minimumloon zou de werkloosheid doen stijgen, terwijl het effect van bezuinigingen op de werkloosheid goeddeels genegeerd wordt. De financiële crisis werd niet voorspeld, de euro zou een weeksalaris opleveren en klimaatverandering werd als verdienkans voor Nederland voorgesteld.

Hoe deze zaken te duiden? Als aanvechtbare beslissingen van een feilbare neutrale scheidsrechter of als neoliberale thuisfluiterij? En wat is de rol van politieke partijen, media, vakbond en wetenschap in het aan de kaak stellen van het CPB-monopolie op het economisch duiden van politieke voorstellen? Dienen zij niet kritischer te zijn? Of dienen er concurrerende instituten te zijn die doorrekenen op basis van bijvoorbeeld Keynesiaanse modellen?

De sprekers Alfred Kleinknecht (Hans-Böckler-Stiftung), David Hollanders (SPark), Paul de Beer (UvA/FNV) en Hans de Geus (RTL-Z) zullen hun ideeën en ervaringen uiteenzetten. Na de pauze reageert Arnold Merkies (SP) en is er discussie onderling en met de zaal onder leiding van Jan Marijnissen. De toegang is gratis en open voor iedere belangstellende. Wel even aanmelden a.u.b.


1.

Socialistische Partij (SP)

De SP is een socialistische, eurosceptische partij. De partij werd opgericht in 1972 en kent vooral een sterke lokale, actiegerichte basis. De SP wil 'een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan'. Sinds 13 december 2023 is Jimmy Dijk i politiek leider.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i haalde de SP vijf zetels, een verlies van vier zetels ten opzichte van de verkiezingen in 2021. De partij heeft drie zetels in de Eerste Kamer i en momenteel geen zetels in het Europees Parlement.

2.

Meer over...