5 miljard

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op vrijdag 22 januari 2016, 10:48.

Nederland investeert voor ruim 5 miljard in Oekraïne - een aanzienlijk bedrag. Volgens de Rijksoverheid leveren handel met en investeringen in Oekraïne ons banen en groei op. Dat klinkt mooi. Maar er zijn tegenstrijdige berichten over wat er eigenlijk met die 5 miljard gebeurt, en om wat voor “investeringen” het precies gaat. Volgens dit bericht is bijna de helft van dit bedrag toe te schrijven aan het feit dat de Oekraïense Oligarch Rinat Akhmetov een deel van zijn vermogen laat overboeken naar Nederland. Met andere woorden: deze oligarch kan belasting ontwijken door zijn winst via een Nederlandse brievenbus door te sluizen. Het zou ronduit bizar zijn als Nederland belastingontwijking door Oekraïense oligarchen mogelijk maakt en dat vervolgens ook nog eens als Nederlandse investering oormerkt - al helemaal in de context van het associatieakkoord met Oekraïne, dat volgens de regering zogenaamd goed zou zijn voor Oekraïne én Nederland. Ik wil hier de onderste boven hebben en heb daarom de onderstaande vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld:

1

Heeft u kennis genomen van het bericht ‘€ 5 miljard van Nederland in Oekraïne geïnvesteerd? Bijna de helft is van deze oligarch’? (1)

2

Kunt u aangeven waarin de genoemde 5 miljard geïnvesteerd is?

3

Kunt u reageren op de volgende constatering uit het artikel: “Van de genoemde € 5 miljard komt niet minder dan 44 procent, bijna de helft, voor rekening van deze ene oligarch”?

4

Klopt het dat Oekraïense oligarchen belasting kunnen ontwijken via Nederlandse brievenbusfirma’s?

5

Kunt u aangeven op welke wijze Nederland de afgelopen jaren geprofiteerd heeft van de handel en investeringen in Oekraïne als het gaat om groei en banen?