CIA onderzoekt Oekraïne referendum

Met dank overgenomen van H. (Harry) van Bommel i, gepubliceerd op woensdag 20 januari 2016, 9:00.

Afgelopen weekend berichtte de Britse krant The Telegraph dat Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoek doen naar Russische beïnvloeding van Europese politieke partijen en organisaties. Anonieme bronnen stelden tegenover de krant dat ‘Russissche invloed’ is gedetecteerd rondom het Oekraïne referendum van 6 april. Ook elders zou sprake zijn van Russische inmenging. De SP vindt het maar niks als Amerikaanse geheime diensten politiek onderzoek doen naar deze flauwekul. Daarom heeft mijn collega, Ronald van Raak, de volgende vragen gesteld aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties:

1

Deelt u de opvatting van de Amerikaanse geheime diensten dat het referendum in Nederland over het Verdrag met de Oekraïne wordt georganiseerd op initiatief van de regering van Rusland? 1)

2

Zo ja, kunt u aangeven hoe het referendum in Nederland ‘tot duidelijk doel heeft de Westerse wil om te vechten aan te tasten’, zoals de Amerikanen beweren?

3

Deelt u de opvatting van de Amerikanen dat de verkiezing van Jeremy Corbyn als leider van Labour in Groot-Brittannië onderdeel is van een strategie van de Russen om in Europa de democratie te ondermijnen?

4

Hoe hebben de Amerikanen u op de hoogte gebracht van dit politieke onderzoek in Nederland? Is de AIVD op enige wijze betrokken bij dit onderzoek?

5

Bent u bereid de Amerikaanse regering te laten weten dat politiek onderzoek door de Amerikaanse geheime diensten in ons land niet wordt geaccepteerd?

Bron:

1

Russia accused of clandestine funding of European parties as US conducts major review of Vladimir Putin’s strategy, http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/russia/12103602/America-to-investigate-Russian-meddling-in-EU.html, 16 januari 2016.