Vluchtelingen, landbouw en voedsel, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 14 maart 2016 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen A. (Bram) van Ojik i, F. (Felix) Rottenberg i e.a.
organisatie De Rode Hoed

TAGS: Foodfriend

Terug in de Rode Hoed: It’s the food, my friend! - Een 5-delige serie landbouw- en voedseldialogen. Onder leiding van Felix Rottenberg gaan experts, ervaringsdeskundigen en geïnteresseerden in op de vraag: Waarheen met ons voedselsysteem?

Europa heeft te maken met een groeiende stroom vluchtelingen uit het Midden Oosten en Afrika. De belangrijkste oorzaken zijn burgeroorlogen en armoede, gecombineerd met een snelle bevolkingsgroei en geopolitieke belangen. Maar er is nog een derde, onderbelichte oorzaak: verval van de landbouw en voedselgebrek.

Welke rol spelen landbouw, voedsel, erosie, water, klimaat en bevolkingsgroei in deze problematiek? Welke invloed hebben het Europese landbouwbeleid, het handelsbeleid en ontwikkelingsbeleid daar op? Wat kunnen we vanuit de Europese Unie doen om de boeren in deze regio’s weer perspectief te geven?

Keynote spreker:

  • dr. Henk Breman, agrobioloog, consultant van o.a. Afrikaanse regeringen

Reacties van:

  • Bram van Ojik, migratiegezant ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Edie Mukiibi, Uganda, vice president Slow Food International
  • Mohammad al Haj Ali, groenteteler en vluchteling uit Syrië

Organisatie: Wouter van der Weijden, Stichting Centrum voor landbouw en Milieu, Bert van Ruitenbeek, bureau Ecominds en Felix Rottenberg in samenwerking met de Rode Hoed


1.

Meer over...