Ondertekening Nederlands- Duitse defensiesamenwerking, Amsterdam

datum 4 februari 2016
plaats Amsterdam
aanwezigen J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i e.a.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega dr. Ursula von der Leyen zullen op 4 februari a.s. een nieuwe vergaande stap zetten op het gebied van militaire samenwerking. Aan de vooravond van de informele bijeenkomst van Europese ministers van Defensie in Amsterdam ondertekenen zij aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman een verklaring over nauwere samenwerking op marinegebied.

Een belangrijk onderdeel van die samenwerking is dat Duitsland gedurende bepaalde periodes medegebruiker zal worden van het logistiek ondersteuningschip Zr.Ms. Karel Doorman (Joint Support Ship). Bovendien zal het Seebataillon van de Duitse marine worden geïntegreerd in de Nederlandse Koninklijke Marine. Het Seebataillon bestaat uit enkele honderden militairen met speciale capaciteiten zoals duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts.

Verder zullen de ministers een technische overeenkomst tekenen die de integratie van de 43e Gemechaniseerde Brigade in de 1e Duitse pantserdivisie formeel bekrachtigt en uitwerkt.

Met de ondertekening van deze twee overeenkomsten zullen Duitsland en Nederland hun voortrekkersrol bij de Europese defensiesamenwerking verder verstevigen.

De overeenkomsten bouwen voort op de in 2014 in gang gezette integratie van de Luchtmobiele Brigade in de Duitse Division Schnelle Kräfte en de integratie van de 43e Gemechaniseerde Brigade in de Duitse Eerste Pantserdivisie, waarbij Nederlandse militairen gebruik zullen maken van Duitse tanks. Dit integratieproject hebben Duitsland en Nederland op 15 september 2015 aangekondigd.


1.

Meer over...