Persuitnodiging: Versterking samenwerking aanpak arbeidsuitbuiting Europa, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 18 januari 2016
plaats Amsterdam
aanwezigen G.A. (Ard) van der Steur i e.a.

Een nieuwe handleiding moet de aanpak van arbeidsuitbuiting als gevolg van mensenhandel in Europa verder versterken. Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) overhandigt deze handleiding op maandag 18 januari aan Dr Myria Vassiliadou, de EU Coördinator voor de aanpak van mensenhandel van de Europese Commissie. De overhandiging vindt plaats in Amsterdam tijdens een EU-conferentie waar experts uit verschillende disciplines volgende week maandag en dinsdag met elkaar over dit onderwerp spreken.

De aanpak van mensenhandel met het oogmerk van arbeidsuitbuiting is minder ver ontwikkeld dan de aanpak van mensenhandel gericht op seksuele uitbuiting. Nederland wil de multidisciplinaire samenwerking tegen arbeidsuitbuiting stimuleren en presenteert op de conferentie een handleiding die is ontwikkeld in samenwerking met verschillende nationale en Europese partners in project Teamwork!: een gezamenlijk project van Luxemburg, Nederland en de trio-voorzitterschapspartners Slowakije en Malta.

De handleiding heeft tot doel bewustwording over deze problematiek te vergroten en de samenwerking tussen organisaties binnen én buiten de overheid te verbeteren. Van de politie, arbeidsinspecties en lokale overheden tot vakbonden en het bedrijfsleven. Deze handleiding biedt betrokken organisaties advies, geïllustreerd met concrete voorbeelden, zodat medewerkers weten hoe zij kunnen bijdragen aan de aanpak van mensenhandelaren: van de Letse politieagent, de Portugese vakbondsmedewerker tot aan de Nederlandse arbeidsinspecteur.

Na afloop van het plenaire deel is er voorzien in een persmoment van minister Van der Steur en Dr Myria Vassiliadou. Media zijn van harte uitgenodigd om het plenaire deel bij te wonen en bij het persmoment aanwezig te zijn.


1.

Meer over...