De maas driehoek

Met dank overgenomen van M.Sj. (Michiel) van Veen i, gepubliceerd op maandag 1 februari 2016.

De Maas Driehoek, week 1, 2016

2016, een jaar waarvoor ik u en de mensen om u heen het allerbeste toewens. Ook een jaar waarin wellicht, heel misschien, geen verkiezingen zullen zijn. Ik weet het, er komt een referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar in principe niets anders dit jaar. Nu zie ik een aantal van u glimlachen en denken, dat moet ik eerst maar eens zien. Dat is waar, maar ik zei “in principe”. In principe is maart 2017 het moment waarop u weer mag stemmen voor de Tweede Kamer.

Ik heb het jaar op een toch wel bijzondere wijze afgesloten. Ik heb weleens eerder aangegeven dat ik erg gesteld ben op ons koningshuis. Ik kan me nog herinneren dat toen nog prinses Máxima langskwam bij de Cuijkse boomkweker Ebben. De minutieuze voorbereiding, het ‘handenwasmoment’, het protocol; schitterend om mee te maken. Nu was ik te gast in het Paleis op de Dam in Amsterdam om samen met 80 andere gasten een lezing, borrel en diner mee te maken met de koning, koningin en prinses Beatrix. Tijdens de officiële borrel heb ik uitgebreid en ontspannen gesproken met de koning. Onder de zogenaamde ‘Chatham House Rule’, een regel uit 1927, die ervoor zorgt dat alles wat binnen het paleis besproken is door de deelnemers wel gebruikt, maar niet herleid mag worden naar een specifiek persoon.

Natuurlijk was er ook sprake van een bepaald protocol, maar de ontspannen sfeer, de openheid, dat was zeer bijzonder. Ook voor mij was er nu een ‘handenwasmoment’, na vijf jaar ben ik erachter! Het is een codewoord voor een bezoek aan het toilet! ‘Nooit te oud om te leren’ zullen we maar zeggen.

Op de valreep is de begroting 2016 ook nog aangenomen. De vijf miljard euro lastenverlichting is toch nog zeker gesteld. Het is even spannend wat dit nu voor iedereens portemonnee gaat betekenen. Maar na jaren van bezuinigingen, lastige keuzes en nu eindelijk een langzaam opkrabbelende economie, is dit wel iets waar we met zijn allen, zeker binnen mijn partij, naar uitkeken.