Koenders opent cultureel programma Europe by People en bezoekerscentrum EU2016, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 9 juli 2020
kalender

Koenders opent cultureel programma Europe by People en bezoekerscentrum EU2016, Amsterdam

datum 4 januari 2016 - 4 december 2015
plaats Amsterdam
locatie Marine-Etablissement Amsterdam Toon locatie
aanwezigen A.G. (Bert) Koenders i, E.E. (Eberhard) van der Laan i e.a.
organisatie Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i

Minister Koenders opent het cultureel programma ‘Europe by People’ en het bezoekerscentrum EU2016 op locatie in Amsterdam.

Op de eerste maandag van het Nederlandse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie opent minister Koenders ‘Europe by People’: ‘The Wall of Life’ en het bezoekerscentrum EU2016 op het voorzitterschapsterrein in Amsterdam. Ook neemt hij ‘Een nieuw verhaal voor Europa’ in ontvangst.

Europe by People - Wall of Life

‘The Wall of Life’ is een onderdeel van het officiële culturele programma ‘Europe by People’. Op de muur langs het marineterrein laten jonge Europese makers zien hoe zij onderzoek doen naar de toekomst van Europa. Minister Koenders opent 'The Wall of Life' in aanwezigheid van burgemeester Van der Laan rond 13.40 uur.

Bij de opening voeren de Europese makers een performance uit. Ook wordt de billboardtentoonstelling ‘Amsterdam Portraits’ van fotografe Robin de Puy geopend. Het cultureel programma bestaat naast ‘The Wall of Life’ uit ‘On Stage’, een uitgebreid programma met podiumkunsten, tentoonstellingen en projecten en FabCity op de kop van Java-eiland in Amsterdam. FabCity wordt een zelfvoorzienende samenleving waar jonge mensen - studenten, kunstenaars en professionals - werken, creëren, onderzoeken en oplossingen presenteren voor de dagelijkse problemen die het leven in de stad meebrengt.

De hele programmering is te vinden op www.europebypeople.nl.

Bezoekerscentrum EU2016

Op het voorzitterschapsterrein - het Marineterrein in Amsterdam - is een klein, interactief EU2016-bezoekerscentrum ingericht. Studenten van het Willem I College Den Bosch, de Haagse Hogeschool en de Universiteit van Amsterdam en kunstenaars laten zien wat Europa voor hen betekent via een vlog over het reizen door Europa, een interactieve touchtafel waarbij de bezoeker een eigen film kan maken die laat zien hoe de EU het dagelijkse leven raakt, en een fotoproject uit 28 landen.

Een nieuw verhaal voor Europa

Aansluitend neemt minister Koenders van vier scholen in het voortgezet onderwijs ‘Een nieuw verhaal voor Europa’ in ontvangst. Leerlingen van de scholen Het Vlier te Deventer, Jan Arentsz te Alkmaar, Eckart College te Eindhoven en Stenden te Leeuwarden hebben meegewerkt aan een project van de Europese Commissie om jongeren hun visie op Europa te laten geven.

Minister Koenders bezoekt verder de ondernemers die zijn gevestigd op het terrein waar de vergaderingen rondom het EU-voorzitterschap worden gehouden.


1.

Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL)

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervulde Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i. Prioriteiten waren: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei, en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren. Nederland kreeg als voorzitter verder te maken met de migratiecrisis en het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU.

Tijdens het EU-voorzitterschap zat Nederland de vergaderingen van de Raad voor en nam Nederland het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Ook behartigde Nederland de belangen van de lidstaten bij onderhandelingen met de andere Europese instellingen over nieuwe regelgeving.

2.

Meer over...