Kerstbomen in het zand

Met dank overgenomen van J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert i, gepubliceerd op woensdag 23 december 2015, 2:44.

Samen met de minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem, bezocht ik de afgelopen dagen onze militairen in Gao en Bamako (Mali). Tijdens de gesprekken proefde ik doorzettingsvermogen, pragmatisme en trots.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert
Bron: Blog Jeanine Hennis-Plasschaert

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert

Trots op hetgeen zij onder moeilijke omstandigheden realiseren. En terecht. De handen uit de mouwen. Gericht op oplossingen en kansen. Nooit te beroerd om extra meters te maken. Dat is de instelling van de Nederlandse militairen in Mali. Dat is de instelling van Nederlandse militairen die waar dan ook ter wereld zijn uitgezonden.

Voorzichtig bouwen

De ondertekening van het vredesakkoord op 20 juni jongstleden markeerde een nieuwe fase. Voorzichtig wordt er gebouwd aan het herstel van vertrouwen en stabiliteit in Mali. De situatie is echter broos. Er is dan ook nog een lange weg te gaan. Het zal een proces zijn van vallen, wellicht hard onderuit gaan, opstaan en weer verder knokken. Van belang voor Mali, de gehele regio en ver daarbuiten.

Radertje

De Nederlandse bijdrage aan Minusma blijft onverminderd van belang. De inlichtingenketen en producten zijn van grote waarde voor planningsdoeleinden, zowel militair als civiel. Hiermee wordt een bepalende bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van de ‘situational understanding’, en dus de tijdige signalering van gevechten, sociale onrust, smokkelroutes en ga zo maar door. Minusma bestaat nu uit zo’n 11.000 militairen, afkomstig uit meer dan 40 landen. En de Nederlandse bijdrage is het radertje dat de hele VN-operatie sneller en beter laat rollen. Nederland heeft iets bijzonders neergezet.

Confronterend

Kerstbomen in het zand. De aanblik is vertrouwd en confronterend tegelijkertijd. Op vele plekken in de wereld worden steeds weer grenzen overschreden waarvan je zou hopen dat ze niet meer hoeven te worden bewaakt. Tegen beter weten in want niets is minder waar. De realiteit is rauw. Let wel, er is geen enkele reden om niet te geloven in de fundamentele rechten waarvoor we zo lang gestreden hebben. En dus dienen we pal te staan voor de vrijheid die ons zo lief is.

Dank

De inzet van de Nederlandse militairen is hierop gericht. Beschermen wat óns dierbaar is. In binnen- en buitenland. Dit doen ze met overtuiging. De impact hiervan is aanzienlijk. Voor hen zelf. Maar ook voor familie en vrienden. Zij hebben de moed om onze militairen los te laten, ze een stabiele basis te geven en ze te steunen waar mogelijk. Soms laat dat gemis zich extra voelen. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan. Dat besef ik maar al te goed.

Graag wens ik u een goede kerst, in het bijzonder onze mannen en vrouwen die waar ook ter wereld zijn uitgezonden. Het werk van Defensie gaat altijd door. En dus gaan onze mensen door. Waarvoor grote dank!

Jeanine Hennis-Plasschaert

Minister van Defensie

December 2015