Parlementaire enquête Dieselgate moet direct van start

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op woensdag 16 december 2015.

D66 wil dat de parlementaire enquête naar de onthullingen rondom het sjoemelen met testsoftware voor dieselauto’s direct van start gaat. Vandaag besloten de fractievoorzitters van de Europese fracties dat het Europees Parlement onderzoek zal gaan doen. D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy zal namens de Europese liberale fractie (ALDE) zitting nemen in de onderzoekscommissie.

Gerbrandy reageert:

“Het is hoog tijd dat duidelijk wordt wat de rol van de Europese Commissie en de rol van de nationale autoriteiten is geweest in dit schandaal. De afgelopen maanden kwamen er telkens nieuwe onthullingen naar buiten. De onderste steen moet boven. D66 wil dat er tot op de bodem onderzoek wordt gedaan naar dit schandaal.”

“Dieselgate maakt glashelder dat de Europese Commissie en nationale autoriteiten hebben nagelaten Europese wetgeving goed te handhaven. Ook heeft het invoeren van nieuwe emissietesten jaren op zich laten wachten, terwijl er al grote twijfels waren bij de oude testen. D66 wil dat via dit onderzoek het vertrouwen in de rechtsstaat en democratie hersteld wordt."

Morgenmiddag zal het Europees Parlement plenair stemmen over het besluit tot het instellen van een onderzoekscommissie.