D66: Verwerp voorstel zwakke dieseltest!

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op maandag 14 december 2015.

D66 verwacht dat de milieucommissie van het Europees Parlement (ENVI), mede op initiatief van D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy, vanavond een veto zal uitspreken over het EU-voorstel voor nieuwe wegtesten en uitzonderingen op de uitstootnormen voor personenauto’s. De milieucommissie zal rond 19.30 uur stemmen over het voorstel. Een duidelijke meerderheid, inclusief D66, tekent zich af om het voorstel te verwerpen.

Stop met belonen sjoemelaars

“Het invoeren van wegtesten is goed, maar ik vind het onacceptabel dat autofabrikanten wordt toegestaan de dieselnormen blijvend aan hun laars te lappen. De sjoemelaars worden beloond, de eerlijke autofabrikanten én consumenten draaien op voor de kosten en wij allen worden ziek van de vieze lucht”, aldus Gerbrandy.

De Europese Commissie besloot na Dieselgate de nieuwe testprocedures voor personenauto’s versneld door te voeren. Maar op 28 oktober verzwakten de lidstaten het voorstel tijdens een overleg achter gesloten deuren. Nederland stond alleen in het verzet tegen de afzwakking en maakte als enige lidstaat haar positie openbaar.

Openbaarheid

Morgen vergaderen de Europese milieuministers nog over de plannen. Gerbrandy: “D66 verwacht dat alle ministers de positie van hun regering openbaar maken en verantwoording afleggen voor deze knieval aan de dieselfraudeurs. Op een namiddag in achterkamertjes en zonder enige onderbouwing, noch publieke verantwoording achteraf, uitstootnormen met 210% afzwakken kan niet in een democratie. Iedere Europeaan heeft het recht te weten wat elke lidstaat heeft ingebracht en waarom.”