Nieuwe banen en een fatsoenlijk contract voor thuiszorgmedewerkers

Met dank overgenomen van M.J. (Martin) van Rijn i, gepubliceerd op vrijdag 4 december 2015, 18:37.

Vandaag heb ik met FNV, CNV en de gemeenten afspraken gemaakt over de toekomst van de thuiszorg. Samen bieden we mensen in de thuiszorg nieuw perspectief: met nieuwe banen en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden.

Honderdduizenden zorgmedewerkers werken elke dag hard om de zorg beter te maken. Er valt ook nog veel te winnen: meer aandacht voor de mensen, minder bureaucratie, meer maatwerk en een betere kwaliteit van zorg. Samen werken we aan goede zorg en ondersteuning zo dicht mogelijk in de buurt.

Ik ben blij dat ik vandaag goed nieuws heb voor veel medewerkers die zich dagelijks met volle overgave inzetten voor hun patiënten. Te veel medewerkers in de thuiszorg hebben tot op heden geen fatsoenlijk contract. Ze werken noodgedwongen als alfahulp - zonder verzekering voor arbeidsongeschiktheid, en zonder loondoorbetaling bij ziekte. Ook verdwijnen er banen in de huishoudelijke hulp om de zorg aan lijf en leden voor iedereen te kunnen verzekeren. Deze medewerkers verdienen onze inzet om weer een baan te vinden.

En dat is vandaag gelukt. Om samen met de gemeenten en de vakbonden fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en nieuwe banen af te dwingen is volgend jaar 200 miljoen en op termijn 300 miljoen beschikbaar. Er komt een verbod op de alfahulpconstructies in de thuiszorg: deze mensen verdienen een goed contract in loondienst. Ook maken we per wet een einde aan doorgeslagen marktwerking. Voor hulp en ondersteuning gaan fatsoenlijke tarieven gelden zodat niet de laagste prijs en dus slechte arbeidsvoorwaarden de positie van medewerkers tekort doet.

Waar banen in de thuiszorg verdwijnen krijgen medewerkers extra begeleiding in de zoektocht naar nieuw werk. Daarbij zetten we ons extra in voor oudere medewerkers die anders weinig kans hebben op een andere baan.

Ook hebben we afspraken gemaakt voor de zorg in verpleeghuizen en voor mensen met een handicap. Naast de inzet om de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen en voor gehandicapten te verbeteren hebben we nu ook afgesproken hoe we de veiligheid van werknemers in de gehandicaptenzorg verbeteren.

Perspectief op nieuwe banen en een fatsoenlijk contract: dat verdienen onze voor thuiszorgmedewerkers.