Kamervragen

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op maandag 30 november 2015, 3:06.

Vragen van de leden Nijboer en Monasch (beiden PvdA) aan de minister van Financiën over de ondoorzichtige kostenstructuur die banken hanteren bij valutatransacties voor het MKB.

1.

Bent u bekend met het artikel ‘Netto verborgen kosten voor het MKB: Banken verdienen ‘grof geld’ aan valutatransacties ten koste van ondernemers. Dat kan goedkoper.’? 1)

2.

Klopt het, dat de door banken gehanteerde kostenstructuur bij het afhandelen van valutatransacties ondoorzichtig is? Deelt u de mening dat het voor ondernemers vooraf duidelijk moet zijn welke kosten met een valutatransactie zijn gemoeid?

3.

Kunt u bij benadering aangeven wat de winstmarge is van banken op valutatransacties voor het MKB? Komen winstmarges tot honderden procenten werkelijk voor? Wilt u in dat geval banken vragen daar onmiddellijk een einde aan te maken?

4.

Bent u het met de PvdA eens, dat banken vooraf de koers zouden moeten doorgeven waartegen een transactie wordt uitgevoerd? Zo ja, bent u bereid de bancaire sector hierop aan te spreken?

1) Elsevier, 25 november 2015