Www.NOS.nl Kamer: Matchfixing voorkomen in nieuwe gokwet

Met dank overgenomen van J. (Jeroen) van Wijngaarden i, gepubliceerd op maandag 23 november 2015, 3:13.

Van Wijngaarden over matchfixing

De VVD ziet niets in gokken op een rode kaart of op een dubbele fout

De Tweede Kamer wil online gokken op sportwedstrijden aan strenge regels binden om matchfixing onmogelijk te maken. Over legalisering van gokken via internetsites wordt al jaren gepraat en het kabinet diende vorig jaar een wetsvoorstel in om het te regelen. Een Kamermeerderheid staat in grote lijnen positief tegenover de plannen, maar komt wel met aanvullende wensen.

VVD en PvdA vinden dat gokken op sportevenementen niet mag worden toegestaan als de weddenschappen zich makkelijk lenen voor matchfixing, manipulatie en omkoping. Ze hebben daarvoor samen een wijzingsvoorstel ingediend.

Makkelijk te manipuleren

VVD-Kamerlid Van Wijngaarden noemt als voorbeelden het gokken op een rode kaart bij een voetbalwedstrijd of een dubbele fout bij tennis. "Dat zijn spelelementen die zo makkelijk te manipuleren zijn dat we dat niet willen toestaan." Omdat de uitslag van een wedstrijd moeilijker te be√Įnvloeden is, mag daarop gokken wel.

Zijn PvdA-collega Van Dekken voegt eraan toe dat met de aanscherping van de wet sport leuk blijft. "Matchfixing is een groot gevaar voor alle sportliefhebbers."

Voetballers bepalen het verloop

De regeringspartijen hebben over de wijzigingen overlegd met NOC*NSF en KNVB. Waarschijnlijk praat de Tweede Kamer volgend jaar over de nieuwe gokwet.

De KNVB is blij met de aanpassingen. "Het belangrijkste is dat niet criminelen, maar voetballers het wedstrijdverloop bepalen. Deze voorstellen dragen daaraan bij. "