Verdiepingssessie 'De toekomst van het pensioenstelsel' in Wageningen

Kerk in Wageningen
datum 12 december 2015 14:00
plaats Wageningen
aanwezigen J.A. (Jan Anthonie) Bruijn i, J.M.H.J. (Henry) Keizer i e.a.
organisatie Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i

Beste VVD’er,

Graag nodigt het Seniorennetwerk van de VVD u uit voor een verdiepingssessie over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel. Deze sessie vindt plaats op zaterdag 12 december van 14.00 tot ongeveer 16.30 uur op de campus van de Universiteit van Wageningen (gebouw Orion, Bronland 1 in Wageningen).

Het afgelopen jaar is binnen de partij meerdere malen over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel gesproken. Zo heeft het Seniorennetwerk twee bijeenkomsten georganiseerd en heeft de partijcommissie Pensioenen het onderwerp besproken met de werkgroep Permanente Inhoudelijke Verdieping en de partijcommissie Financiën. Tijdens het Senioren Netwerkcongres 2015 heeft ook de JOVD haar mening over het onderwerp laten horen.

Op 12 december gaan deze drie partijen graag met elkaar en met u verder in gesprek over de toekomst van het Nederlandse pensioenstelsel.

Na drie korte inleidingen willen wij tijdens een Lagerhuis debat graag uw mening horen over de volgende drie aspecten:

  • 1. 
    Wat is de verantwoordelijkheid van de overheid op het gebied van pensioenen?
  • 2. 
    Hoe verdelen we de solidariteit?
  • 3. 
    Welke keuzevrijheid past bij een pensioen?

Na afloop van de discussie hoopt het Seniorennetwerk voldoende input te hebben ontvangen om een aantal aanbevelingen te doen voor een toekomstbestendig liberaal pensioenstelsel. Deze aanbevelingen zullen uiteindelijk worden overhandigd aan partijvoorzitter Henry Keizer en aan Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de verkiezingsprogrammacommissie.

U kunt zich tot 10 december 12.00 uur aanmelden voor deze bijeenkomst (en eventueel reserveren voor de lunch) via MijnVVD (www.mijnvvd.nl, keuze: verdiepingssessie Pensioenen). Wanneer het aanmelden niet lukt, dan kunt u een e-mail sturen naar seniorennetwerk@vvd.nl of bellen naar 070- 361-3015.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om u te wijzen op een bijeenkomst van de Partijraad die ’s ochtends wordt georganiseerd. Deze bijeenkomst staat geheel in het teken van het ophalen van input voor het concept verkiezingsprogramma voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. De bijeenkomst vindt plaats van 10.00 uur tot 13.00 uur op dezelfde locatie. Via MijnVVD kunt u zich ook aanmelden voor deze bijeenkomst.

Wij hopen velen van u te mogen ontmoeten in Wageningen! Met vriendelijke groet,

Namens de stuurgroep van het Seniorennetwerk,

Monique Boskma

Voorzitter Seniorennetwerk 

Programma

Vanaf 13.00 uur: Inloop met koffie en thee, eventueel kunt u gebruikmaken van de lunch

14.00 uur: Opening en welkom door Monique Boskma, voorzitter Seniorennetwerk en gespreksleider

14.10 uur: Presentatie door Robert Akkerman, voorzitter partijcommissie Pensioenen:

Waar moeten we in 2040 staan met ons pensioenstelsel?

14.20 uur: Duo presentatie door Matthijs van de Burgwal, landelijk voorzitter van de JOVD, en Jim van Mourik, landelijk vicevoorzitter van de JOVD: Het JOVD-plan voor individueel pensioensparen.

14.35 uur: Presentatie door Frank Rohof, woordvoerder pensioenen stuurgroep Seniorennetwerk:

Vernieuwing pensioenstelsel: ‘onderzoek alles, maar behoud het goede’.

14.45 uur: Ruimte voor technische vragen naar aanleiding van de presentaties 15.00 uur: Lagerhuis debat over de onderstaande drie vragen:

  • 1. 
    Wat is de verantwoordelijkheid van de overheid op het gebied van pensioenen?
  • 2. 
    Hoe verdelen we de solidariteit?
  • 3. 
    Welke keuzevrijheid past bij een pensioen?

16.20 uur:Eindconclusies en dankwoord

16.30 uur: Einde verdiepingssessie.


1.

Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius i. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid i (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij i (LSP).

De VVD kreeg bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 24 zetels, een verlies van 10 zetels ten opzichte van 2021. De VVD werd daarmee voor het eerst in dertien jaar niet de grootste partij in de Tweede Kamer. In de Eerste Kamer i heeft de VVD momenteel tien zetels. Er zitten vijf Nederlandse leden namens de VVD in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...