Een gemiste kans? | Amsterdam

Kalender (Bron: swedeandsour / iStock.com)
swedeandsour / iStock.com
datum 27 januari 2016 19:00 - 21:30
plaats Amsterdam
locatie de Brakke Grond, Nes 45, 1012 KD Amsterdam Toon locatie
aanwezigen J.J. (Jozias) van Aartsen i, W.B.H.J. (Wim) van de Donk i, A. (Ahmed) Aboutaleb i, P.G.A. (Peter) Noordanus, B.B. (Bernt) Schneiders e.a.
organisatie deBuren

In 2015 trok deBuren de Lage Landen door met een brandende vraag op de lippen: wat als Nederland en België in 1830 samen waren gebleven? Tijdens deze grootschalige historische oefening verzamelden we antwoorden van kunstenaars, opiniemakers en burgemeesters uit heel Vlaanderen en Nederland. Nu is het tijd om de balans op te maken. Wat hebben we geleerd van deze uitstap? Vaste waarden Marc Reynebeau en Lucky Fonz III tekenen alvast present!

Wat als? Drie historische vragen

We puren drie prangende vragen uit onze historische denkoefening en leggen die voor aan kenners. Ze praten erover met Marc Reynebeau. We grijpen ook terug naar wat onze gasten er eerder in de reeks over zeiden. Is de scheiding der Nederlanden een gemiste kans of niet? Door wie laat u zich overtuigen? U stemt!

1. Had de Eerste Wereldoorlog vermeden kunnen worden?

Met het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden als bufferstaat, was Duitsland misschien nooit via Luik naar Parijs getrokken. Of was de oorlog onvermijdelijk? Geert Buelens en Samuël Kruizinga wikken en wegen de belangrijkste argumenten.

2. Welke regio zou economisch en cultureel dominant zijn geweest? Holland of Brabant?

'Hup, Holland, hup!' of 'Brabant boven!'? Piet de Rooij en Gita Deneckere gaan erover in gesprek.

3. Is de scheiding tussen de Nederlanden een gemiste kans?

Marita Mathijsen en Bert Kruismans denken hardop na over de pro's en contra's.

En er is ook muziek. Lucky Fonz III sluit naar goede gewoonte de avond af met hartverwarmende liedjes.

Verder maken ook de vijf laureaten van de schrijfwedstrijd Gluren bij de buren hun opwachting. BesteBuren en Hard//Hoofd gingen daarvoor op zoek naar jong schrijftalent tot 25 jaar. De inzendingen stroomden binnen. Op 27 januari 2016 maakt de jury de winnaar bekend tijdens 'Een gemiste kans? | Amsterdam' en bekroont u de publiekslieveling!

De sprekers

Geert Buelens is dichter, essayist, columnist en hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de universiteit van Utrecht. Hij onderzoekt o.a. de neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog en publiceerde o.a. de omvangrijke de bloemlezing grote bloemlezing Het lijf in slijk geplant en de cultuurgeschiedenis Europa Europa. Bij deBuren trad hij op in Grote Woorden, een meerjarige reeks die van start ging in Amsterdam tijdens de Nacht van de Geschiedenis. Hij praatte er met auteurs Stefan Hertmans en Christopher Clark over de eerste wereldoorlog en literatuur (herbeluister). Dat gesprek deed hij nog eens over in Brussel met Philipp Blom (herbeluister).

Samuël Huizinga werkt als docent Nieuwste Geschiedenis aan de universiteit van Amsterdam. Hij was o.a. co-auteur van Nederland Neutraal, een boek over Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Piet de Rooij is emeritus hoogleraar Nederlandse Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde o.a. Republiek van rivaliteiten: Nederland sinds 1813. In 2014 werd zijn boek Ons stipje op de waereldkaart genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Gita Deneckere is hoogleraar Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Gent. Ze publiceerde onder meer Sire, het volk mort. Sociaal protest in België en 1900. België op het breukvlak van twee eeuwen. In 2011 verscheen Leopold I. De eerste koning van Europa.

Marita Mathijsen is auteur en emeritus hoogleraar moderne Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Amsterdam. Haar boek Historiezucht. De obsessie met het verleden in de negentiende eeuw werd in 2014 geselecteerd voor de Libris Geschiedenis Prijs.

Bert Kruismans is stand-upcomedian. In 2015 publiceerde hij Ons 200-jarig koninkrijk. De waarheid over België en Nederland, een fictieve kroniek van het Verenigd Koninkrijk der Nederlandsen van 1815 tot nu.

Organisatie: deBuren i.s.m. de Brakke Grond en de stad Mechelen. In het kader van het feestjaar BesteBuren.

Over de reeks

Wat als Nederland en België samen waren gebleven? 

Met deze grootschalige historische oefening trekt deBuren naar verschillende steden in Vlaanderen en Nederland. Telkens laten we een schrijver en de burgemeester aan het woord. Zij gaan in gesprek met Marc Reynebeau. Singer-songwriter Lucky Fonz III geeft een

miniconcert waarvan het Nederbelgisch Feestlied het orgelpunt vormt.

05.03.15 Mechelen | Bert Kruismans en Bart Somers

01.04.15

Leuven | Atte Jongstra en Louis Tobback

05.04.15

Diest | Marc Reugebrink en Jan Laurys

21.09.15

Haarlem | Luc Devoldere & Bernt Schneiders

30.09.15 Tilburg | Jeroen van Zanten & Peter Noordanus & Wim van de Donk

20.10.15

Gent | Philip Freriks & Daniël Termont

06.11.15

Den Haag | Christiaan Weijts & Jozias van Aartsen

24.11.15 Rotterdam | Sarah Moeremans & Ahmed Aboutaleb

27.01.16 Amsterdam | Slotfeest

04.02.16 Brussel | Slotfeest

Organisatie: deBuren en de stad Mechelen i.s.m. de deelnemende steden. In het kader van BesteBuren en Hollandse Maatjes

Affiche Een gemiste kans? najaar 2015

Een avond gemist? Je kunt de gesprekken herbeluisteren.

Lees hier de toespraken van de schrijvers die zich voor de reeks over de vraag bogen: 'Wat als Nederland en Vlaanderen samen waren gebleven?'


1.

Meer over...