Hübner: "Niemand wint als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op woensdag 18 november 2015, 17:57.

Erin of eruit? Het Verenigd Koninkrijk beslist over zijn toekomst in Europa met een referendum zodra de onderhandelingen met de EU zijn gesloten. Een delegatie van de parlementaire commissie Constitutionele zaken ging op 16 en 17 november naar Londen om het aanstaande referendum over het EU-lidmaatschap met de ministers, de parlementaire commissies en denktanks te bespreken. We spraken met de voorzitter van deze commissie, Danuta Hübner i, over haar bevindingen en de komende onderhandelingen.

Wat is uw indruk van het bezoek aan Londen?

De waarde van dit bezoek ligt in het feit dat we spraken met alle lagen van de overheid, maar ook met vertegenwoordigers van de politieke partijen.

Het gaat niet over de onderwerpen die op de agenda staan voor de onderhandelingen. Het probleem ligt veel dieper. Ik denk dat de Britten nu echt op zoek zijn naar hun identiteit. Ze willen zich identificeren binnen het kader van Europa.

De belangrijkste boodschap die we kregen van het neekamp was dat de resultaten van de onderhandelingen er niet toe doen. Ongeacht het resultaat, zijn ze tegen. Van Labour hebben we gehoord dat ongeacht het resultaat, zij zullen stemmen om te blijven. Dat toont hoe verdeeld de meningen over het onderwerp zijn.

Mijn probleem is in hoeverre de resultaten van de onderhandelingen voor het referendum zullen uitmaken. Dit is belangrijk voor ons, omdat concessie doen een proces is dat ook kosten met zich meebrengt. Echter, we hebben een lange geschiedenis van onderhandelingen en we vinden meestal een oplossing. Ik denk dus dat we hier oplossingen voor zullen vinden.

Volgens de peilingen liggen het ja- en neekamp dicht bij elkaar. Welke factoren zullen volgens u een beslissende rol spelen?

De grote onbekende, die ook van invloed kan zijn op het referendum en het zeer krap maakt, is de huidige veiligheidssituatie in Europa en de wereld. Het werd duidelijk uit de discussies dat veiligheid de kwestie nummer één zal zijn en de economie minder belangrijk. Ze zijn zeer kritisch over de manier waarop wij omgaan met de migratie en vluchtelingencrisis. We waren verrast dat ze Europa als een negatieve factor zien. We weten heel goed dat wat betreft de veiligheid, terrorisme en de vluchtelingencrisis, we het niet individueel, kunnen opknappen maar zelfs samen, tenzij we solidariteit tonen, zal het niet worden opgelost.

Welke rol dient het Europees Parlement te spelen in de komende onderhandelingen?

Het Parlement is wettelijk volledig betrokken bij het proces. De belangrijkste rol ligt aan het einde bij de goedkeuring van de uitkomst. Dat kan niet gebeuren zonder het Parlement.

We willen dat ze blijven. We hebben duidelijk gemaakt dat niemand gaat winnen met het verlaten van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat is waarom onze boodschap sterk was. Wij willen dat jullie bij ons blijven maar het is aan jullie om te beslissen. Door te denken op lange termijn en na te denken over de wereld rondom ons, zou het niet beter zijn om in een groter Europa te zitten? Europa - zelfs met het Verenigd Koninkrijk - is een klein continent.

REF. : 20151116STO02848