Komt het MKB voldoende aan bod?

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2015, 2:29.

Vragen van de leden Monasch, Mei Li Vos en Groot (allen PvdA) aan de staatssecretaris van Financiën en de minister van Economische Zaken over het artikel ‘Innovatiebox baat MKB niet’ (Trouw, 14 november 2015)

  • 1. 
    Bent u bekend met het artikel ‘Innovatiebox baat MKB niet’ (Trouw, 14 november 2015)?
  • 2. 
    Kunt u zich vinden in de conclusie van het artikel? Zo ja, waarom wel? Zo nee, waarom niet?
  • 3. 
    Klopt het dat de 100 grootste bedrijven die van de innovatiebox gebruik maken samen goed zijn voor 70% van de winst die in de innovatiebox wordt aangegeven? Zijn deze cijfers tevens representatief voor het budgettaire beslag van deze grote bedrijven op de regeling?
  • 4. 
    In hoeverre zijn de gebruikers van de innovatiebox vergelijkbaar met de gebruikers van de S&O-afdrachtvermindering? In hoeverre zal het afschaffen van het plafond in de S&O afdrachtvermindering ertoe leiden dat deze regeling eenzelfde gebruikersverdeling laat zien als de innovatiebox? In hoeverre acht u deze gebruikersverdeling wenselijk?
  • 5. 
    Wanneer worden de plannen voor een gewijzigde innovatiebox naar de Kamer gestuurd? Op welke wijze wordt in deze plannen bereikt dat het MKB effectief gebruik kan maken van de nieuwe regeling? Welke concrete maatregelen worden hiervoor genomen?
  • 6. 
    Kunt u, zoals in het bericht aangegeven wordt, bevestigen dat de evaluatie van de regeling nog dit jaar naar de Kamer wordt gestuurd?
  • 7. 
    Kunt u een reactie geven op de stellingen van het CPB dat de innovatiebox effectiviteit mist?1

1** http://www.cpb.nl/persbericht/3215451/belastingvoordelen-rd-niet-doorslaggevend-voor-innovatie