Regering komt met voorstel tot inrichting kiescollege voor Eerste Kamer op de BES-eilanden

maandag 16 november 2015, 16:59

DEN HAAG (PDC) - De regering heeft het wetsvoorstel ingediend dat moet leiden tot de inrichting van kiescolleges op de BES-eilanden voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer (voor dat deel van Nederland).

Eerder had minister Plasterk1 al toegezegd met dit voorstel te komen toen bleek dat de Eerste Kamer er bezwaar tegen had dat de eilandsraden deze leden zouden kiezen. Dan zouden namelijk niet-Nederlanders ook invloed hebben op de samenstelling van de Eerste Kamer. Oprichting van een kiescollege of kiescolleges per eiland zorgt er nu voor dat alleen Nederlandse ingezetenen hier - weliswaar indirect - invloed op hebben. De kiescolleges worden voor een periode van vier jaar gekozen en hebben als enige taak het kiezen van de leden van de Eerste Kamer.  

Het wetsvoorstel, een voorstel tot wijziging van de Grondwet, is een 'novelle' bij het nu in de Eerste Kamer in behandeling zijnde wetsvoorstel dat de constitutionele basis voor de drie Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba2 regelt. 

Meer over ...

  • 34341 - Wijziging van de voorgestelde regeling in de Grondwet voor de vertegenwoordiging van Bonaire, Sint Eustatius en Saba in de Eerste Kamer
  • De West en de Eerste Kamer
  • De Nederlandse Grondwet

  • 1. 
    Gerenommeerd wetenschapper en libertair politiek commentator, die in 2007 als PvdA'er de overstap maakte naar de landspolitiek. Hij werd toen, in het kabinet-Balkenende IV, minister van OCW. Enigszins flamboyante, wat naïeve bewindsman, die een koerswijziging in het onderwijs nastreefde, maar die allereerst onvrede onder leerkrachten en afnemend onderwijspeil moest aanpakken. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Dong in 2012 mee naar het partijleiderschap en werd in Rutte II minister van BZK. Kreeg onvoldoende steun voor de vorming van landsdelen, maar bracht wel een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst tot stand. Voor hij minister werd, was hij directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar ontwikkelingsgenetica. Sinds 2017 is hij actief in de farmacie en in 2018 werd hij hoogleraar Novel Strategies to Access to Therapeutics aan de UvA. Columnist van de De Telegraaf.
     
  • 2. 
    Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn toegetreden tot het staatsbestel van Nederland en dat er derhalve grond bestaat een voorstel in overweging te nemen tot verandering in de Grondwet, strekkende tot het opnemen van een constitutionele basis voor de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba en het regelen van de betrokkenheid van hun algemeen vertegenwoordigende organen bij de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer.