PvdA wil meer actie kabinet richting Air France

Met dank overgenomen van J.S. (Jacques) Monasch i, gepubliceerd op vrijdag 30 oktober 2015, 2:39.

De PvdA-oproep om bewindslieden naar Frankrijk te sturen om de Fransen tot de orde te roepen over Air France-KLM getuigt van weinig vertrouwen in de eigen bewindspersonen. Dat zegt VVD-Kamerlid Barbara Visser.

Als de Nederlandse staat niet bereid is zijn positie in Air France-KLM te vergroten, moet Dijsselbloem met spoed naar Parijs om de Fransen tot de orde te roepen, zei PvdA-Kamerlid Jaqcues Monasch tegen BNR. Als een van de verantwoordelijke ministers moet hij duidelijk maken dat de Franse staatshulp ten koste gaat van KLM én Schiphol.

Maar volgens Visser is het een overbodige oproep, omdat er al contacten zijn tussen het kabinet en ‘de holding’. “Ik verbaas me heel erg over de oproep van de PvdA, want daarmee wekt men de suggestie dat men geen vertrouwen heeft in de eigen bewindspersonen. Wij worden ook als Kamer regelmatig op de hoogte gehouden van de voortgang van de gesprekken. Het is een beetje een overbodige oproep.”

AirFrance-KLM bezuinigt minder, meent Monasch, omdat het Franse personeel achterover leunt, met steun van de Franse overheid. Eerder vandaag zeiden de Vereniging van Effectenbezitters en Vakbond De Unie al op BNR dat het kabinet in actie moet komen. De PvdA is het daar roerend mee eens, zegt Monasch. “KLM levert mooie resultaten af. Het personeel is bereid om in te leveren en meer te werken. Daar wordt de tering naar de nering gezet.”

Invloed

De Fransen doen weer precies het tegenovergestelde, meent Monasch. “Eigenlijk wat we overal van de Fransen gewend zijn. Dat betekent dat we actiever moeten optreden richting de Franse staat. Het kabinet zegt steeds dat het op andere plekken invloed uitoefent, maar het is heel raar dat de Franse staat dat ook had, en tóch het aandelenkapitaal aan het uitbreiden is.”

De Fransen bereidden inmiddels hun aandelenkapitaal uitgebreid naar 15 procent en Monasch vreest dat dat bedoeld is om de invloed in het bedrijf te vergroten. “De Franse politiek begint zenuwachtig te worden omdat er verkiezingen aankomen. KLM levert goed werk af en voor de positie KLM-Schiphol is het cruciaal dat het kabinet in de benen komt.”