Op het tweede gezicht: het vluchtelingendebat, Amsterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Woensdag 23 oktober 2019
kalender
Amsterdam
© PDC
datum 8 december 2015 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Rode Hoed Toon locatie
aanwezigen J.D. (Dzsingisz) Gabor i, H.P.A. (Hilbrand) Nawijn i, P.H.M. (Paul) Scheffer, C.A.J.M. (Tineke) Ceelen, P.J. (Paul) Scheffer i, C. (Clairy) Polak i e.a.
organisatie De Rode Hoed

In Op het tweede gezicht gaat Clairy Polak op zoek naar de werkelijkheid achter een vertrouwd beeld. Met Paul Scheffer (publicist), Tamar de Waal (politiek filosofe), Tineke Ceelen (directeur Stichting Vluchteling), Hilbrand Nawijn (raadslid gemeente Zoetermeer, oud-minister, oud-IND-directeur) en Dzsingisz Gabor (voorzitter van vereniging voor politieke vluchtelingen en oud-staatssecretaris).

Het debat over de vraag hoe we ons in Nederland tegenover de recente vluchtelingenstroom uit Syrië (willen) verhouden wordt gekenmerkt door oplopende emoties, en soms zelfs agressie. De gelegenheidsargumenten van voor- én tegenstanders vliegen ons daarbij om de oren, opportunisme en overdrijving worden niet geschuwd. Voor feiten lijkt het debat immuun geworden. Hoe houden we het debat zuiver? Wat zijn de feiten eigenlijk? Wat kunnen we in redelijkheid aan in Nederland. En onder welke voorwaarden? Nogal wat argumenten lopen door elkaar heen: nu eens gaat het over moraal, dan weer over eigenbelang, vervolgens over onmacht en ook nog over de rechtsorde sprake van een enorme vluchtelingenstroom.

Dit is de tweede aflevering van de reeks Op het tweede gezicht. De reeks staat onder leiding van Clairy Polak, die dit seizoen als gastcurator verbonden is aan de Rode Hoed. Als titel koos zij ‘Op het tweede gezicht’, als vorm het socratische gesprek en als doel de werkelijkheid bloot te leggen achter een vertrouwd beeld.

Organisatie: Rode Hoed


1.

Meer over...