Thema-avond: vriendjespolitiek, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 23 november 2015 20:00
plaats Den Haag
locatie Hoge Nieuwstraat 26 Toon locatie
organisatie Democraten 66 (D66) i

Kom naar de thema-avond 'vriendjespolitiek' om te discussiëren over de (on)wenselijkheid van partijpolitieke benoemingen, hoe het alternatief er het beste uit kan zien en hoe we het burgerinitiatief tot een succes kunnen maken.

Sinds decennia verdelen de gevestigde politieke partijen de meeste banen in het openbaar bestuur onder elkaar. Dit geldt voor burgemeesters, leden van adviesraden, topambtenaren op de ministeries, bestuurders van zelfstandige bestuursorganen en de publieke omroepen, enz. Iedereen mag solliciteren maar meestal is binnenskamers al bepaald welke partij ‘aan de beurt is’ en naar wie de functie gaat.

Meer Democratie is een burgerinitiatief gestart op www.meerdemocratie.nl/benoemingen om te zorgen dat publieke functies voortaan worden opengesteld voor alle Nederlanders. Schrap de wettelijke uitzondering in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (art. 5.4) die partijpolitieke benoemingen mogelijk maakt. Stel, net als in Engeland, een onafhankelijke commissie in die een zware rol krijgt in het selectieproces en de wettelijke opdracht heeft om te zorgen voor open, eerlijke en onpartijdige benoemingen. Hoe staat D66 tegenover dergelijke hervormingen van ons kiesstelsel?

Kom naar de thema-avond ‘vriendjespolitiek’ om te discussiëren over de (on)wenselijkheid van partijpolitieke benoemingen, hoe het alternatief er het beste uit kan zien en hoe we het burgerinitiatief tot een succes kunnen maken. Met deze gasten:

  • • 
    Politicoloog Nico Baakman deed jarenlang onderzoek naar partijpolitieke benoemingen in Nederland tijdens de afgelopen eeuw en stelde vast dat je sinds de jaren ’70 zonder de juiste partijpapieren nauwelijks nog kans maakt op een functie in het openbaar bestuur.
  • • 
    Bestuurskundige Oberon Nauta weet alles van het Engelse systeem voor benoemingen. In Engeland zijn partijpolitieke benoemingen verboden en bestaat een onafhankelijke waakhond die ervoor zorgt dat vriendjespolitiek geen rol van betekenis speelt. Is dit ook de beste aanpak voor Nederland?
  • • 
    Niesco Dubbelboer (oud Tweede-Kamerlid PvdA) zal namens MeerDemocratie de avond introduceren.

Wanneer?

23 november 2015, start 20.00 uur (inloop 19.30 uur).

Graag vooraf aanmelden via bestuur@d66democratie.nl

Meer informatie: www.d66democratie.nl


1.

Democraten 66 (D66)

Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten i. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo i.

D66 haalde bij Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 9 zetels, 15 minder dan in 2021. De partij heeft vijf zetels in de Eerste Kamer. Er zit één Nederlands lid namens D66 in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...